Početna Magazin Godine Društvo Alfa mužjaci: Oni najjači ili oni najbogatiji?

Alfa mužjaci: Oni najjači ili oni najbogatiji?

Alfa mužjaci: Oni najjači ili oni najbogatiji?

Novo istraživanje genetskog nasleđa čovečanstva utvrdilo je da smo pre samo par hiljada godina, sa modela „preživljavanja najjačih“ prešli na model „preživljavanje najbogatijih“ – razmnožavali su se samo „sponzori“

Na osnovu ispitanog genetskog materijala ustanovljeno je da se pre 4.000 do 8.000 godina, značajno smanjio broj muškaraca koji su se razmnožavali, dok je broj žena ostao konstantan. Naučnici veruju da je do ovoga došlo upravo zbog „zgrtanja materijalnog bogatstva i moći“.

– Umesto „preživljavanja najjačih“ u biološkom smislu, skupljanje bogatstva i uticaja je samo povećalo uspeh malog broja muškaraca i njihovih sinova – rekla je Melisa Vilson Sajres, šef ovog istraživanja sa Univerziteta u Arizoni.

Rezultati istraživanja se temelje na DNK uzorcima uzetima od 456 muškaraca sa pet kontinenata. Naučnici su posebnu pažnju obratili na Y hromozom, koji se prenosi isključivo muškom linijom nasleđivanja, kao i na mitohondrijsku DNK, koja se nasleđuje isključivo po ženskoj strani.

Podaci su otkrili dva „uska grla“ u ljudskoj evoluciji kada je jako mali broj jedinki imao potomstvo. Jedno usko grlo je poznato još od ranije – pre 50.000 godina u Africi je cela ljudska populacija bila spala na samo par hiljada muškaraca i žena, tako da oni predstavljaju pretke svih današnjih ljudi na Zemlji.

Međutim, drugo „usko grlo“ je u potpunosti iznenadilo naučnike, s obzirom da je pogodilo samo muški rod. Do njega je došlo u periodu kada je celo čovečanstvo bilo u stadijumu globalnog rasta, podstaknuto razvojem poljoprivrede.

Istraživanje, u kome je učestvovalo nekoliko univeziteta iz celog sveta, značajno je zbog boljeg razumevanja bolesti kroz prizmu genetskih varijacija u globalnoj populaciji.

Ipak, iznenađujuće otkriće dosad nepoznatog „uskog grla“ u evoluciji čovečanstva donosi i nova saznanja evolucionarnim psiholozima, jer ukazuje da je u jednom, ne tako davnom trenutku, najvažniji faktor za razmnožavanje postalo bogatstvo i moć – čiji uticaj se može osetiti i danas, prenosi Blic.