Čovek i smrt Magazin Godine Porodica

Lešće: Urne sa pepelom godinama čekaju na preuzimanje i sahranu

Za poslednjih 17 godina oko 400 preminulih Beograđana nije sahranjeno jer su njihovi najbliži zaboravili na njih, odnosno nisu preuzeli urne s pepelom pokojnika koje još uvek stoje na beogradskom groblju Lešće.

Nakon kremiranja urna se čuva u krematorijumu na Lešću sve dok je neko od srodnika ili naslednika preminulog ne preuzme i ne položi u rozarijum ili kolumbarijum, ili ne prospe pepeo u „Vrtu sećanja“:

– Na Lešću postoji oko 400 urni koje nisu preuzete od 1997. godine. Na osnovu Zakona o grobljima i sahranjivanju, nije dozvoljeno da se urne čuvaju u stanu niti da se pepeo iz njih rasipa van groblja, već se posmrtni ostaci kremiranih lica sahranjuju na groblju  – kaže Dragan Baltovski, direktor JKP „Pogrebne usluge“.

– Gradska odluka o uređenju i održavanju groblja i sahranjivanju propisuje rok od šest meseci do kada je preduzeće dužno da čuva urnu, a porodica obavezna da je preuzme radi sahranjivanja. Ako se to ne uradi u datom roku, preduzeće može da izvrši rasipanje pepela na određenom mestu na groblju – dodaje Baltovski.

Iako se neke porodice nisu pojavile ni posle 17 godina, Baltovski kaže da se još nisu odlučili za rasipanje nepreuzetog pepela u „Vrtu sećanja“.

– Ovo je više moralno pitanje za porodice, jer do kraja nisu ispunili svoju ljudsku dužnost prema srodnicima – zaključuje Baltovski, uz nadu da će se Beograđani setiti svojih najbližih i dostojno ih sahraniti, piše Kurir.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija