Početna Magazin Godine Ljubav i seks u poznim godinama Gerontofilija kao seksualni poremećaj

Gerontofilija kao seksualni poremećaj

Gerontofilija kao seksualni poremećaj

Gerontofilija je pandan pedofiliji, uz tu razliku da su predmet seksualnog uzbuđenja umesto premladih, prestare osobe, a veoma često je povezana i sa sadizmom, silovanjem i nekrofilijom. 

Veliki broj gerontofila imalo je detinjstvo sa strogim roditeljima ili snažnom ulogom dede ili babe. Većinom su heteroseksualno orijentisani, a pokušaji polnog opštenja sa starijima često završavaju ubistvom ili sadističkim iživljavanjem.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Rehabilitacija žrtvi gerontofila naročito je teška zbog brojnih faktora. Žrtvama je najteže da se suoče sa sopstvenom fizičkom bespomoćnošću da se odbrane, ali i sa okrutnošću napadača i besmislenošću samog napada. Dodatni problem je što su žrtve gerontofila već u životnom dobu u kom je česta idealizacija života pa ovakav čin ima srazmerno dublje tragove po duševni sklop osobe.

Izraz gerontofilijia ponekada se koristi i u blažem obliku, kada je reč o vezama mladih ljudi sa iskusnim majčinskim ili očinskim figurama. Ova veza ne vodi nikakvom telesnom povređivanju, ali je teže definišemo s obzirom da se preklapa i sa drugim duševnim, društvenim i ekonomskim faktorima.

Foto: scena iz Harold i Mod (1971), američkog romantičnog crnohumornog filma o vezi između mladića i 79-godišnje starice