Gas poskupljuje od maja, pa ponovo na jesen

Gas poskupljuje od maja, najavio je generalni direktor Dušan Bajatović, a zatim i pred početak grejne sezone.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija12019, Pixabay

Od maja će gas poskupeti za 10 odsto. Za sada se ne zna koliko će biti jesenje povećanje, pred početak grejne sezone. Kako je objasnio direktor Srbijagasa, za ovu godinu je cilj da više nema subvencija za razliku u ceni po kojoj to preduzeće kupuje i prodaje gas.

Od 1. maja cena gasa biće 4,55 dinara po kilovat satu sa porezom. Dušan Bajatović navodi da će sam energent, bez nekih dodatnih pratećih troškova, biti oko 41,6 dinara po kubnom metru. Za industriju je oko 46 dinara plus troškovi.

„Ako bismo gledali trenutnu cenu na TTF gasnoj berzi i ako gledamo koje količine imamo iz naftne formule, na osnovu čuvenog dogovora između predsednika Vučića i Putina za dve milijarde gasa godišnje, po naftnoj formuli koja je sada oko 330 dolara za 1.000 kubika gasa, i ako gledamo da na berzi možda ostatak možemo da nabavimo po tretnutno nekih 500 dolara, ali će kasnije sigurno biti viša cena – mi očekujemo da možda možemo doći u zonu da subvencije koje se zahtevaju mogu biti minimalne“, objasnio je Bajatović.

Cena priključka za gas ista uz lakše procedure

Cena priključka za gas ostaje ista – 780 evra sa PDV, rekao je direktor Srbijagasa. Takse će biti smanjene a procedure pojednostavljene. Naime, opereter distributivnog sistema, odnosno onaj ko obezbeđuje priključak, biće u obavezi da obezbedi i sve papire i saglasnosti. Na taj način će biti i skraćeno vreme čekanja na priključak.

Više neće biti dugog čekanja, ističe direktor Srbijagasa. Od sada će biti potrebno samo da se donese jedan papir za uvođenje gasa. Opština zatim treba samo da se saglasi.

Bajatović kaže da je taksa zavisila od opštine do opštine. „Negde je jedno vreme taksa bila čak skuplja nego priključak.“.

Izvor: Tanjug