U Srbiji inflacija, ali i zaposlenost rekordno visoke

U Republici Srbiji su inflacija, ali i zaposlenost rekordno visoke. Ovo se navodi u poslednjem izveštaju Svetske banke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaDominik Bednarz sa Unsplash

Svetska banka je u najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan objavila da su i inflacija, ali i zaposlenost u Srbiji izuzetno veliki.

„Ekonomska aktivnost doživela je značajno usporenje u drugoj polovini 2022. Nakon što je u prvoj polovini 2022. dostigla solidnih 4 odsto, stopa privrednog rasta smanjila se na procenjenih 0,7 odsto u drugoj polovini godine. Iako je tokom čitave godine glavni pokretač rasta bila privatna potrošnja, vođena povećanjem zaposlenosti i kreditiranjem stanovništva, doprinos privatne potrošnje rastu postepeno se smanjivao kako se kraj godine bližio, a uticaj inflacije na realne raspoložive prihode jačao“, navodi se u izveštaju.

Inflacija rekordno visoka

Kako se navodi, rast srpske ekonomije je u drugoj polovini 2022. godine usporio. U ovom periodu je rast iznosio prosečnih 2,3 odsto. U 2022. godini, ukupnu inflaciju je podigao značajan rast cena hrane i energenata. To je najviši nivo u proteklih 15 godina.

Iako je skoro udvostručen, deficit tekućeg računa je u potpunost bio pokriven neto stranim direktnim investicijama. U poređenju sa 2021. godinom, spoljni dug je smanjen. Dobri rezultati u naplati javnih prihoda i kontrolisana javna potrošnja sveli su fiskalni deficit na 3,1 odsto BDP-a. To je dovelo do smanjenja javnog duga.

Rizici su i dalje prvenstveno negativni. Sada su, međutim, nešto manje izraženi pošto se čini da su vrhovi talasa energetske krize i inflacionog šoka prošli.

Na strani proizvodnje, rast su prvenstveno pokretali sektori usluga, i to naročito trgovina, IKT, turizam i profesionalne usluge, dok je u sektorima poljoprivrede i građevinarstva došlo do kontrakcije.

Stopa inflacije dostigla je maksimalnu vrednost u protekle dve decenije. Stopa rasta cena iznosila je, tokom 2022. godine, prosečnih 11,9 odsto, a u decembru je dostigla 15,1 odsto.

„Ovako visoka inflacija se u značajnoj meri može objasniti povećanjem cena hrane i energije, koje je činilo 65 odsto povećanja inflacije u celini. Samo cene hrane činile su polovinu godišnje inflacije, budući da su tokom godine porasle za 19,4 odsto. U februaru 2023. inflacija je skočila na novi rekordni nivo od 16,1 odsto, ali se nakon I tromesečja očekuje njen pad“, navodi se.

Očekuje se, piše u izveštaju, da će se inflacija vratiti u okvire ciljanog raspona tek 2024. godine.

Zaposlenost rekordno visoka

Jačanje tržišta rada dovelo je do rekordno visokih nivoa zaposlenosti i aktivnosti, piše u izveštaju. Izveštaj se poziva i na podatke iz Ankete o radnoj snazi koji ukazuju da je tokom čitave 2022. godine zabeleženo poboljšanje na tržištu rada. Stopa zaposlenosti dostigla je rekordno visokih 50,3 odsto. Učešće aktivnog stanovništva poraslo je na 55,5 odsto. Jedan od razloga je i povećano učešće žena u radnoj snazi. Ono je sada na nivou od 47,9 odsto.

Tako je stopa nezaposlenosti smanjena na 9,4 odsto u 2022. sa 11 odsto u 2021. godini.

Izvor: Ekapija