Fond PIO: Najbolja poslovna godina u poslednjem desetleću

Fond PIO je objavio da je prošla godina bila najbolja poslovna godina ove institucije u prethodnih deset godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Godina 2022. bila je najbolja poslovna godina Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fonda PIO) ako se poredi poslednjih deset godina poslovanja.

Kako je saopštio direktor Fonda PIO Relja Ognjenović, Fond PIO je u na kraju 2022. godine zabeležio budžetski suficit od 5,178 milijardi dinara: Ovo je, ističu, značajan suficit u odnosu na prethodne godine.

Kako navode, ovaj poslovni uspeh je posebno značajan „kada se ima u vidu da je u januaru 2022. izvršeno usklađivanje penzija za 5,5 odsto, a potom i vanredno usklađivanje penzija od devet procenata„. Podsećaju da je 2022. isplaćena i jednokratna pomoć u iznosu od 20.000 dinara svim korisnicima Fonda PIO.

Ističe se i da Fond nije imao nikakve dodatne dotacije iz republičkog budžeta za usklađivanje penzija u prethodnoj godini, kao ni za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju.

„Od isplate aprilskih penzija u maju Fond nije povlačio dodatna sredstva od države za isplatu penzija za kategoriju zaposlenih do kraja godine“, navodi Ognjenović.

Penzin podseća da je Fond u maju 2022. godine objavio da je za prva četiri meseca 2022. godine, u odnosu na isti prethodne godine, naplaćeno za 15,3 milijarde dinara više doprinosa.

Navode da su pozitivna kretanja nastavljena i u 2023. godini. Saopšteno je da je za prva četiri meseca 2023. godine naplaćeno 11 milijardi dinara više od planiranog (5 odsto). U odnosu na isti period 2022. naplaćeno je 21,3 milijardi dinara više prihoda (10,2 odsto).

„Efekat ovakvih kretanja za penzionere je taj da su penzije uvećane u dvocifrenom procentu. To je potvrda odgovornog zalaganja države da se standard najstarijih poboljša“, rekao  je Ognjenović.

Znači li ovo da će biti vraćen onaj deo penzija, stečene imovine, onom delu penzionera kome je oduzet na ime poboljšanja finansijske situacije (Fonda)? Ili da više nema potrebe za kažnjavanjem osiguranika koji su uplaćivali doprinose 40 godina, ali nisu imali propisane godine života kada su se penzionisali?

Fotografija: Penzin.rs