Fond PIO: Prihod od doprinosa veći od planiranog

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) u prva četiri meseca 2022. godine ostvario je prihod od doprinosa veći od planiranog.

Fond PIO je objavio da je prihod ove institucije od doprinosa za 1,45 odsto veći od planiranog. Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje veći su za tri milijarde dinara nego što je predviđeno Finansijskim planom PIO Fonda u periodu od januara do aprila ove godine.

Za prva četiri meseca 2022. godine, u odnosu na isti period prošle, naplaćeno je više doprinosa za 15,3 milijarde dinara.

Prihod od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje predstavlja izvorni prihod Fonda PIO. U Fondu kažu da se trend da doprinosi sve više pokrivaju isplatu penzija nastavlja. Dakle, sve je veće povećanje učešća doprinosa u finansiranju penzija. Samim tim, smanjuje se potreba za dotiranjem iz budžeta.

U poslednjih godinu dana, za 90.521 osiguranika je povećan broj prijavljenih na obavezno socijalno osiguranje. Od toga, naglašavaju u Fondu PIO, čak 86.571 novozaposlenih je van javnog i samo 3.950 osiguranika u javnom sektoru.

Na visinu naplaćenih doprinosa utiče, svakako, i nastavak rasta povećanja zarada. Prema poslednjem zvaničnom statističkom podatku iz februara 2022. godine, prosečan iznos neto zarade u Republici Srbiji iznosi 70.605 dinara. Godinu dana ranije, prosečna zarada u Srbiji bila je 62.280 dinara. To predstavalja nominalno povećanje za 13,4 odsto u visini plata.

Izvor: Fond PIO