Vitamin K štiti od dijabetesa?

Vitamin K, ukazuje novo istraživanje, sasvim moguće štiti od dijabetesa. Koje namirnice sadrže vitamin K?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Dan Cristian Pădureț sa Unsplash 

Nekoliko istraživanja ukazuje da postoji veza između smanjenog unosa vitamina K i povećanog rizika od dijabetesa.

Naučnici iz kanadske provincije Kvebek identifikovali su biološke mehanizme zahvaljujući kojima vitamin K ima zaštitnu ulogu. Ovaj rad je objavljen maja 2023. u časopisu Cell Reports.

Vitamin K je poznat po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi, posebno u enzimskoj reakciji koja je neophodna za ovaj proces. Ova reakcija se zove gama-karboksilacija. Već nekoliko godina se sumnja da vitamin K i gama-karboksilacija imaju i druge funkcije koje još uvek ne razumemo.

Da bi proučio njegovu potencijalnu ulogu u zaštiti od dijabetesa, tim Matje Ferona sa Instituta za klinička istraživanja u Montrealu – IRCM je mogao da utvrdi da su enzimi uključeni u gama-karboksilaciju, i stoga i u upotrebi vitamina K, prisutni u velikim količinama u beta ćelijama pankreasa. Upravo ove ćelije proizvode insulin čija je uloga da kontroliše nivo šećera u krvi.

Poznato je da je dijabetes uzrokovan smanjenjem broja beta ćelija ili njihovom nesposobnošću da proizvode dovoljno insulina. Da bi se razjasnio ćelijski mehanizam kojim vitamin K održava pravilno funkcionisanje beta ćelija, bilo je od suštinskog značaja da se utvrdi na koji protein je ciljana gama-karboksilacija u ovim ćelijama, objašnjava Matje Feron.

„Tako smo bili u mogućnosti da identifikujemo novi gama-karboksilovani protein nazvan ERGP. Naše istraživanje pokazuje da ovaj protein igra važnu ulogu u održavanju fiziološkog nivoa kalcijuma u ​​beta ćelijama kako bi se sprečio poremećaj lučenja insulina. Na kraju, pokazujemo da vitamin K, putem gama-karboksilacije, ima suštinski značaj kako bi ERGP odigrao svoju ulogu“, dodaje Žili Lakomb.

Ovaj rad objašnjava, barem delimično, kako vitamin K pomaže u prevenciji dijabetesa.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin K?

Vitamin K je rastvorljiv u mastima. Ljudski organizam, dakle, može da napravi rezerve ovog vitamina. Namirnice bogate vitaminom K uključuju lisnato zeleno povrće (kao što su kupus, spanać i kelj), sojino ulje i ulje kanole (uljane repice). Još neke vrste voća i povrća obezbeđuje vitamin K u manjim količinama.