Vitamin K štiti od dijabetesa?

Vitamin K, ukazuje novo istraživanje, sasvim moguće štiti od dijabetesa. Koje namirnice sadrže vitamin K?

Fotografija: Dan Cristian Pădureț sa Unsplash 

Nekoliko istraživanja ukazuje da postoji veza između smanjenog unosa vitamina K i povećanog rizika od dijabetesa.

Naučnici iz kanadske provincije Kvebek identifikovali su biološke mehanizme zahvaljujući kojima vitamin K ima zaštitnu ulogu. Ovaj rad je objavljen maja 2023. u časopisu Cell Reports.

Vitamin K je poznat po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi, posebno u enzimskoj reakciji koja je neophodna za ovaj proces. Ova reakcija se zove gama-karboksilacija. Već nekoliko godina se sumnja da vitamin K i gama-karboksilacija imaju i druge funkcije koje još uvek ne razumemo.

Da bi proučio njegovu potencijalnu ulogu u zaštiti od dijabetesa, tim Matje Ferona sa Instituta za klinička istraživanja u Montrealu – IRCM je mogao da utvrdi da su enzimi uključeni u gama-karboksilaciju, i stoga i u upotrebi vitamina K, prisutni u velikim količinama u beta ćelijama pankreasa. Upravo ove ćelije proizvode insulin čija je uloga da kontroliše nivo šećera u krvi.

Poznato je da je dijabetes uzrokovan smanjenjem broja beta ćelija ili njihovom nesposobnošću da proizvode dovoljno insulina. Da bi se razjasnio ćelijski mehanizam kojim vitamin K održava pravilno funkcionisanje beta ćelija, bilo je od suštinskog značaja da se utvrdi na koji protein je ciljana gama-karboksilacija u ovim ćelijama, objašnjava Matje Feron.

„Tako smo bili u mogućnosti da identifikujemo novi gama-karboksilovani protein nazvan ERGP. Naše istraživanje pokazuje da ovaj protein igra važnu ulogu u održavanju fiziološkog nivoa kalcijuma u ​​beta ćelijama kako bi se sprečio poremećaj lučenja insulina. Na kraju, pokazujemo da vitamin K, putem gama-karboksilacije, ima suštinski značaj kako bi ERGP odigrao svoju ulogu“, dodaje Žili Lakomb.

Ovaj rad objašnjava, barem delimično, kako vitamin K pomaže u prevenciji dijabetesa.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin K?

Vitamin K je rastvorljiv u mastima. Ljudski organizam, dakle, može da napravi rezerve ovog vitamina. Namirnice bogate vitaminom K uključuju lisnato zeleno povrće (kao što su kupus, spanać i kelj), sojino ulje i ulje kanole (uljane repice). Još neke vrste voća i povrća obezbeđuje vitamin K u manjim količinama.