Fiskalni savet: Penzije ključne za održivost javnih finansija

Penzije su ključne za održivost javnih funkcija, naglašavaju u Fiskalnom savetu. Zato je važno da se ne usklađuju proizvoljno, već na osnovu zakonski utvrđene formule.

Oktobarsko povećanje penzija od 5,5 odsto dobra je vest, piše Jasna Petrović-Stojanović u Politici. Još je bolje, piše, što usled toga neće doći do povećanog učešća penzija u bruto domaćem proizvodu. Učešće penzija u BDP-u ostaće na nivou propisanog. Ovo je naročito važno s aspekta fiskalne stabilnosti Srbije.

Fiskalni savet, međutim, smatra ovo povećanje vrlo problematičnim, navodi se  članku Politike.

„Iako procenat povećanja nema težinu da neposredno ugrozi stabilnost javnih finansija, principijelno je veoma opasno i samim tim neprihvatljivo. Penzije su zbog svoje veličine ključne za održivost javnih finansija Srbije. Zato njihovo uvećanje ne sme da se određuje proizvoljno već samo na osnovu objektivnih ekonomskih parametara koji uzimaju u obzir sposobnost domaće privrede da ih finansira“, upozoreno je iz Fiskalnog saveta.

Fiskalni savet je u svojoj oceni fiskalne strategije prokomentarisao projekcije rasta za 2025–2026. godinu.

Podsećamo, da je kako je objasnio član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov, Savet bio u obavezi da do 31. maja oceni Fiskalnu strategiju koju mu je prosledila vlada.

Problematično povećanje izdvajanja za penzije u 2025. i 2026.

„Važeća fiskalna pravila definišu način indeksiranja rashoda za penzije, s tim da se udeo ovih rashoda u BDP-u koristi kao prag za izračunavanje stope međugodišnjeg povećanja. Predviđeno je da nominalni rast penzija prati rast prosečne neto zarade ukoliko su državna izdvajanja za penzije manja od 10 odsto BDP-a. Ukoliko su ovi rashodi između 10 i 10,5 procenata BDP-a, uvećanje se dobije kao zbir polovine rasta zarada i polovine inflacije. A ako su veći od 10,5 odsto BDP-a, usklađivanje ide samo za stopu inflacije“, podsećaju iz Fiskalnog saveta.

Više o tome: Nov način usklađivanja penzija – od 2023.

Na ovaj način osigurava se da se masa penzija dugoročno održava na nivou od oko 10 odsto BDP-a. Ovo je, kažu u Fiskalnom savetu, prihvatljiv nivo za Srbiju.

Fiskalna strategija za 2024–2026. daje, međutim, drugačije projekcije. Tako je za 2025. predviđeno da izdvajanje za penzije porastu sa 10 odsto iz 2024. godine na 10,5 procenata BDP-a. Projektovano je da se penzije zadrže na 10,4 odsto BDP-a i u 2026. godini.

„Iako ne sporimo da pod specifičnim okolnostima do ovakvog povećanja učešća penzija može doći i primenom propisane formule, skrećemo pažnju na to da je u prethodnoj Fiskalnoj strategiji (usvojenoj pre samo šest meseci) projektovani nivo ovih budžetskih izdataka u 2025. iznosio 9,9 odsto BDP-a. Zbog toga očekujemo da nadležni iz Ministarstva finansija u revidiranoj Fiskalnoj strategiji detaljno obrazlože pretpostavke koje su koristili za izradu srednjoročnih projekcija rashoda za penzije (projekcija kretanja broja penzionera, inflacije i rasta zarada koje su korišćene za procenu)“, napominju iz Fiskalnog saveta.

Održivo i predvidljivo kretanje rashoda za penzije veoma je važno, podseća Fiskalni savet. Usklađivanje penzija u skladu sa formulom za indeksaciju jedan je od ključnih faktora stabilnosti javnih finansija Srbije.

Izvor: Politika
FotografijaSteve Buissinne sa Pixabay