USPVLS: Skandalozne uvrede pripadnika Vojske na TV Hepi

Udruženje sindikata penzionisanih vojinh lica Srbije – USPVLS reagovalo je na, kako su naveli, skandalozne uvrede pripadnika Vojske na TV Hepi. Prenosimo Saopštenje ovog udruženja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: „Zgrade Generalštaba vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane“
Dungodung, Wikipedia

U emisiji „Posle ručka“ na TV Hepi, televiziji sa nacionalnom frekvencijom, 18. juna 2023. godine gost advokat Predrag Savić je u svom izlaganju o uzrocima masovnih zločina 3. maja ove godine, uvredio pripadnike Vojske i njihovu decu, tako što je izneo bezbroj uvredljivih i neutemeljenih tvrdnji o njima.

Kako drugačije razumeti:

Ali gledajte još jednu stvar je tu čudna. Nemaju vojna lica u Srbiji bebisiterke, a deca vojnih lica su često izvršioci krivičnih dela, i ovakvih… I ovaj u Mladenovcu je dete vojnog lica. Da, vojna lica koja su izuzetno situirana, koja su u komunističkom, tom samoupravnom društvu imala stanove, visoke plate, sve privilegije, svoja letovališta, mogućnost da decu školuju gde god požele…

Da, njihova deca su najgora, baš kada je u pitanju osećaj za moral, za pravdu i za izvršenje krivičnih dela. Nedostajala im je društvena i socijalna odgovornost, baš zato što su oni bili, roditelji im takvi bahati, svemogući, jer biti dete vojnih lica.. Jer ja znam na fakuletu kada sam bio, pojavim se 80-tih a oni sa strahom gledaju, a ovo je dete vojnog lica, asistent, profesor, to je nešto u Srbiji bila velika privilegija…

A kako su branili ovu državu i šta su dozvolili da se od nje napravi, videli smo i kako su odradili svoj posao i kao roditelji i kao ljudi koji su bili zaduženi da sačuvaju ovu državu. Ona se raspala u krvi. Znači, ideološka ta matrica je proizvodila neke pogrešne stvari… Gde je ovde kvar da je ovo dete bez empatija, potpuno da je sposobno. Da, sigurno da snose deo odgovornosti roditelji.“

Posle obaveštenja iz režije da je deo gledalaca reagovao na uvrede, voditelj emisije i drugi učesnik emisije  iznosili su svoja pozitivna iskustva sa decom vojnih lica, bez kritike na uopštavanja i neutemeljenost iznetog…

Predrag Savić je nastavio da iznosi uvrede na račun dece vojnih lica. Posle rečenice voditelja da niko nije rekao da su sva deca vojnih lica loša nego da su živela jednim drugim životom, Predrag Savić se ubacuje: „I da je među njima bilo više krimanileteta nego među ostalom decom„.

Posle komentara prisutnih da je i Arkan bio dete vojnog lica, Ašanin i Šulc koji je ubio Branku Rubežić, Predrag Savić nastavlja:

„I ne samo njih, iz prakse znam, možemo da nabrojimo. Ali gledajte čak je postojalo u nekim, bili su neki analitički tekstovi i ćerke kako su živele vojnih lica i sinovi, koliko je bilo toga, znači ja to povezujem sa privilegijama i sa ideološkim“.

Osuđujemo praksu da se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom iznose uvrede o bilo kojoj društenoj grupi-profesiji a posebno o pripadnicima vojne profesije u koju građani Srbije imaju najveće poverenje a koje je zasnovano na njenom doprinosu u socijalizaciji i osposobljavanju dece svih građana za bezbedan i život u skladu sa društvenim normama.

Upravo su ove činjenice najveći argument za vraćanje redovnog vojnog roka u Srbiji. Ne sporimo da je među decom vojnih lica bilo i izvršilaca kriminalnih dela, ali se nikako, bez osnova, to ne može uopštavati i tvrditi da je kriminal među njima bio zastupljeniji nego u ostaloj populaciji.

Žalosno je da se u vreme opštedruštvene rasprave o nasilju sa medija, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, po drugi put ove godine, iznose neutemeljene ocene o vojnim licima i njihovoj deci.

Kada smo kod tvrdnji da su vojna lica bila privilegovana, građani Srbije znaju da su plate u policiji, sudstvu, vazduhoplovstvu, bankarstvu, osiguravajućim društvima bile mnogo veće a da je skoro svako preduzeće imalo svoja odmarališta.

U ovom trenutku preko 18 000 pripadnika Vojske, od kojih oko 2.000 penzionisanih vojnih lica, nije ostvarilo svoje zakonsko pravo na stan a preko 8.000 njih nije ostvarilo pravo na stan odgovarajuće strukture. Zato je licemerno govoriti kako su vojna lica dobijala stanove u vreme kada je većina zaposlenih u to vreme dobila stan.

Ovakvo spinovanje i blaćenje jedne časne profesije od strane advokata na televiziji sa nacionalnom frekvencijom je nedopustivo.

Zato pozivamo Regulatorno telo za elektronske medije da u skladu sa Zakonom preduzme odgovarajuće mere… Pozivamo građane Srbije da bojkotuju TV Hepi dok ona svoj program ne uskladi sa Zakonom!

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije