Početna Magazin Godine Federacija BiH: Protest penzionera u septembru

Federacija BiH: Protest penzionera u septembru

Federacija BiH: Protest penzionera u septembru

U Federaciji BiH, za 24. septembar 2015. godine najavljen je veliki protest penzionera. Oko 30.000 penzionera izaći će na proteste jer više ne mogu trpeti nemaran, bezobrazan i bezosećajan odnos vlasti i države.

Fotografija iz teksta: Organizacija Moć sedih sa Novog Zelanda

Mehmedalija Rapa, potpredsednik Saveza Udruženja penzionera FBiH kaže da će se pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu, 24. septembra, okupiti od 12.000 do 15.000 penzionera, dok će ih na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća biti više od 18.000.

„Pravimo spiskove penzionera koji se prijavljuju za proteste, tako da sada već baratamo cifrom od 30.000 naših članova. Broj ljudi iz Sarajeva mislim da će biti veći od 12.000. To kažem jer, kada smo 2013. godine planirali proteste, samo iz jedne sarajevske opštine prijavilo se više od 7.000 nezadovoljnih penzionera koji su tada, kada nam je položaj bio puno bolji, bili spremni rušiti vlast koja preko naših leđa krpi svoje rupe. To više neće moći“, kazao je Rapa.

Jedan od povoda za izlazak penzionera na ulicu, jeste i, kako kažu, sraman odnos Federalnog zavoda PIO/MIO koji je prvo najavio da će u subotu, 8. avgusta, započeti isplatu penzija preko banaka. Ispostavilo se, međutim, da je to obaveštenje bilo netačno i da su penzioneri uzaludno došli pred vrata mnogih banaka. Dočekalo ih je obaveštenje da će isplata početi tek u ponedeljak, 10. avgusta!

„Sramotno je to da, pored kašnjenja isplate penzija, imamo situaciju da penzioneri ne mogu doći do novca iako je većina sredstava prikupljena i uplaćena bankama. S obzirom na dobru uplatu, ovog mjeseca očekujemo da sve penzije ipak budu podijeljene do 18. avgusta“, naglasio je Rapa.

On kaže da je odlaganje protesta moguće samo u slučaju postizanja sporazuma o povećanju penzija za pet posto do kraja godine.

„Naši zahtjevi prema aktuelnoj vlasti su da se sanira Fond PIO/MIO, koji je u gubitku više od 140 miliona KM, kako bi se penzije mogle isplaćivati već prvog u mjesecu. Takođe, tražićemo i povećanje penzija za pet posto, kao i usvajanje strategije reforme u penzionom sistemu sa setom pratećih zakona koji bi, na određeni način, barem donekle poboljšali veoma loš položaj penzionera“, rekao je Rapa.

Dok će naše kolege u RS od iduće godine dijeliti sudbinu svih budžetskih korisnika, jer Vlada RS pokazala je da može namiriti novac za ovu populaciju, kod nas vlast ne da ni marke. Štaviše, od nas vlast krade. Oko 250 miliona KM od naših zarađenih penzija ide za one koji nemaju zarađene penzije, sedam za povoljnije penzionisanje… Vlast je sve činila i išla na štetu penzionera. Sada mi tražimo bolji odnos i ono što nam pripada“, poručio je Rapa.

Izvori: RTV BN, Dnevni avaz