Ekonomija Magazin Godine

U BiH penzije se isplaćuju po pola meseca – upozorenje za Srbiju?

Iz Federacije Bosne i Hercegovine prethodnih dana stižu vesti kako penzioneri padaju u nesvest čekajući satima u redovima za isplatu penzija.


Ilustracija iz teksta Hodajuće senke starice i starca

Pošto se penzije u Federaciji isplaćuju iz tekućeg priliva, kada kasne uplate doprinosa, kasni početak i isplate penzija. Isplata je prvo zvanično pomerena sa prvog na peti, a zatim na osmi dan u mesecu.

Tako je jedna stara bosanska šala iz sveta sporta, dobila svoju penzionersku verziju. Početkom juna se pričalo da će pre papa stići u Sarajevo nego penzije.

Međutim, još je veći problem što i kad počne sa isplatom penzija, ona u Federaciji traje po nekoliko dana. Bosanski mediji su 15. juna preneli obaveštenje Federalnog zavoda za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje u kome se kaže da penzije kasne zbog deficita od 125 miliona KM, a da bi tokom ove sedmice trebalo da bude gotova isplata svim korisnicima.

Dakle, u najboljem slučaju, ovog meseca isplata penzionerima u Federaciji trajaće dve nedelje. Iz Zavoda ističu kako su upozoravali da će i ova isplata trajati kao i prethodnih meseci, no ovoga puta kašnjenje je ipak duže nego ranijih meseci, a pretpostavlja se da više od 30 posto penzionera nije primilo penziju.

Zbog svega toga, sve je veći gnev penzionera koji polovinu meseca čekaju ionako mizerna primanja, prenosi portal IndikatorUdruženje penzionera Federacije BiH najavilo je i proteste zbog kašnjenja. Oni su prvo planirani za jesen, ali će bosanski penzioneri, zbog ovakve situacije, na ulice izaći ranije.

U Zavodu MIO/PIO objašnjavaju da bi i oni voleli da se penzije što pre isplate obzirom da tek nakon isplate penzionerima, počinje isplata plata zaposlenima u ovoj ustanovi.

Direktor Zavoda MIO/PIO Zijad Krnjić rekao je za za televiziju N1 da ”sistem funkcionira tako da penzioneri drže platni sistem. Kad krene isplata penzija mi nekad nemamo sav novac. Da ne bismo problem pravili većim, s isplatom penzija idemo u kontinuitetu. Možda dva do pet posto penzionera je žrtva kašnjenja isplate, ali mislim da to toliko nije katastrofalno.

Ne znamo kako se toliko razlikuju podaci koje saopštava direktor Zavoda i oni koje mediji objavljuju (2-5 odsto ili 30 odsto penzionera još čeka na isplatu), ali je samo razvlačenje mesečne isplate na pola meseca veoma zabrinjavajuće.

Ono treba da bude upozorenje i drugima u regionu jer su penzijski sistemi većine bivših republika SFRJ veoma slični. O tome možete čitati i u tekstu Penzijski sistemi država bivše SFRJ – sličnosti i razlike koji smo napisali na osnovu analize koju je uradio upravo gorespomenuti direktor Zijad Krnjić.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
 • Zašto niko ne piše o kašnjenju bosanskih penzija u Srbiji. Penzija koja u se u Bosni isplaćuje od 6. ili 8. juna u Srbiji je isplaćena 1. jula. Julska penzija nije stigla do 3. avgusta. To znači da je bosanskim penzionerima u Srbiji već uskraćena jedna penzija. Nije li vreme da neko reaguje na međudržavnom nivou!

  • Poštovana Snežana,

   Pretpostavljamo da je problem upravo u tome što bosanski MIO/PIO fond, koji zbog hroničnog nedostatka tekućih sredstava za isplatu penzija i korisnicima u sopstvenoj zemlji isplaćuje sukcesivno penzije i to traje po nekoliko nedelja, korisnike sa prebivalištem van BiH ostavlja za sam kraj. Kad “namaknu” sredstva.
   Srbija sa BiH ima međudržavni ugovor o isplati penzija, ali ne verujemo da može da utiče na to kada će penzije biti isplaćene ako se i u matičnoj zemlji kasni.
   Razumemo apsolutno Vaše ogorčenje. Za sprovođenje međudržavnih ugovora zaduženo je Ministarstvo rada (v. tekst Sporazumi o socijalnom osiguranju sa drugim državama) pa bi bilo najbolje da se njima obratite.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija