Početna Magazin Godine EU: 3D štampanje hrane za stare?

EU: 3D štampanje hrane za stare?

EU: 3D štampanje hrane za stare?

Naučnici u Velikoj Britaniji razvijaju specijalni hranljivi gel kojom bi hrana mogla da se proizvodi u 3D štampačima i koju bi stari mogli da jedu bez žvakanja.

Tehnologijom bi trebalo uobičajenu hranu kao što je piletina, šargarepa i voće pretvoriti u tečnu formu kako bi mogla da se jede bez teškoća, a zatim, uz pomoć učvršćivača, ovoj tečnosti u 3D štampačima dati oblik i izgled koji ta hrana obično ima.

Istraživanje sponzoriše Evropska unija, s obzirom da je problem žvakanja kod starih jedan od glavnih uzročnika zbog kojih stari počnu da odbijaju hranu i dolazi do neuhranjenosti a zatim i drugih problema.

Na primer, šargarepa se skuva, samelje, a zatim meša sa supstancom za učvršćivanje u 3D „štampaču“ gde se kaša dobija oblik kolutova seckane šargarepe. Dobija se isti oblik i ukus, ali sa mekanijom teksturom. Hrana se lako rastapa u ustima i bezbedna je za stare koji imaju problem sa žvakanjem i gutanjem.

Nemačka kompanija Biozoon sarađuje u ovom projektu, a već radi nešto slično, samo što hranu pretvorenu u kašu sipa u silikonske modle radi pravljenja oblika. Ovakva hrana već se koristi u preko 1.000 domova za stare u Nemačkoj, a vođe projekta tvrde da su efekti pozitivni.

Komentar Penzina: Možda je bolje na vreme navići se na drugačiju hranu nego dočekati starost u kojoj će nas varati da jedemo batake zalepljene supstancama nepoznatog porekla, ali sa oznakom „bezbedno za ishranu“.