Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Električna viljuška dodaje slan ukus hrani (VIDEO)

Slika: Kašika koja kompenzuje tremor i omogućava obolelima od Parkinsona da jedu sami (potražite više detalja na Penzinu)

Japanski naučnici napravili su prototip električne viljuške koja može da “proizvede osećaj ukusa slanog” bez ijednog zrna soli u hrani. Ideja je da se pomogne osobama koje moraju da prate stroge dijete da imaju željeni ukus jela bez ugrožavanja zdravlja.

Rekimoto laboratorija sa univerziteta Tokija napravila je viljušku koja koristi električni impuls da proizvede slan ukus na jeziku.

Viljuška u dršci ima punjivu bateriju, a električno kolo se pokreće kada osoba koja njom jede klikne dugme. Cena prototipa bila je ispod 18 dolara, ne računajući cenu izrade same viljuške koja bi u industrijskoj proizvodnji ionako bila višestruko manja nego za prototip.

Za sada postoje tri nivoa slanog ukusa koji viljuška može da proizvede. Ali to nije sve. Primećeno je da sa nekom hranom viljuška uspeva lakše i lepše da nametne slan ukus, pa su se tako najbolje pokazali obroci koji sadrže biber ili beli luk.

Viljuška je već na testu u jednom eksperimentalnom restoranu koji služi neslanu hranu za ljude kojima ona pomaže da poboljšaju svoje zdravlje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija