Početna Magazin Godine Društvo Hrvati rođeni od 1961. godine u penziju će tek sa 67 godina

Hrvati rođeni od 1961. godine u penziju će tek sa 67 godina

Hrvati rođeni od 1961. godine u penziju će tek sa 67 godina

I Hrvatska je na putu da izjednači uslov godina života za starosne penzije i za muškarce i za žene, ali i da podigne granicu na dugo najavljivanih – 67 godina. Vlada ove mere predstavlja Evropskoj komisiji, a javnost je već dugo pripremana za takvu mogućnost. Nema sumnje da će i u Srbiji uskoro obznaniti ovakve ideje, da pripreme i nas…

Najvažnija promena sa kojom će hrvatska vlada izaći pred Brisel i hrvatsku javnost jeste ta da će radnici odlaziti u prevremenu penziju sa 64 godine, a u starosnu sa 67 godina života, piše Ljubica Gatarić za Večernji list.

Prezentacija koju su članovi Vlade održali pred socijalnim partnerima pokazuje da je Vlada odlučila prihvatiti sve tri sugestije Evropske komisije vezane uz uslove penzionisanja:

  • Od 2017. godine ubrzaće se izjednačavanje radnog veka muškaraca i žena tako što će žene svake sledeće godine raditi šest meseci duže dok se 2023. godine ne izjednače s muškarcima.
  • Nakon toga će i muškarcima i ženama radni vek postupno rasti za šest meseci te će svi od 2028. godine raditi punih 67 godina (što je deset godina ranije nego što je planirala Milanovićeva Vlada).
  • Tako bi žene rođene 1958. godine tek 2023. ostvarile uslove za starosnu penziju, kad napune 65 godina života, a ne 2020. kako propisuje sadašnji zakon u Hrvatskoj.
  • Svi koji su rođeni 1961. godine i kasnije prvi uslov za prevremenu penziju steći će kada navrše 64 godine, a u starosnu će odlaziti sa 67 godina života.
  • Skraćenje razdoblja u kom se najranije može ići u prevremenu penziju sa pet na tri godine najveći je udar na prava radnika ukoliko ostanu bez posla.
  • Planira se i smanjenje broja opasnih i napornih zanimanja koja imaju pravo na beneficirani staž – sa oko 100 zanimanja na samo 50.

– Ti predlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i SDP će naći načina da im se suprotstavi jer Vlada nema osećaj za građane, nego podilazi krupnom kapitalu i poslodavcima – rekao je tim povodom bivši ministar rada Mirando Mrsić.

– Apsolutno smo protiv bilo kakvih promena, a posebno bi bilo šokantno skraćenje roka za prevremenu penziju na tri godine, ako je to tačno. Evropska komisija nema ingerencija nad pravima iz oblasti penzionog osiguranja, a predsednik Vlade nepotrebno se “prostro“ pred njima i pre nego što su počeli razgovori sa socijalnim partnerima – kaže sindikalac Krešimir Sever. Po ovome, za ista radna mesta borit će se dedovi i unuci.

Takođe, najavljeno je i uvođenje poreza na nekretnine, ali ne od 2017, kako je najavljivao premijer Orešković, nego od 2018. godine.