Magazin Godine Srbija

Strani investitor ne priznaje državne praznike srpskim radnicima

Slika: Radno vreme - serijal članaka o istoriji i novim idejama o radnom vremenu (potražite na Penzinu)

Rukovodstvo korejske fabrike kablova Jura u Leskovcu odlučilo je da radnicima da samo jedan, umesto, kao što je po zakonu – tri slobodna dana za predstojeće praznike – Uskrs i 1. maj, pa su radnici održali štrajk upozorenja, javljaju Južne vesti.

Naime, rukovodstvo je odlučilo da se u ovoj fabrici ne radi samo za Veliki petak, iako i Uskrs i 1. maj padaju u nedelju, pa bi nakon vikenda trebalo da budu dva slobodna dana.

Zanimljivo je da je ovo ujedno možda i najnepovoljnija varijanta državnih praznika za radnike jer u isti vikend imaju dva velika prolećna praznika koji su ujedno i državni praznici – to jest, slobodni dani su zagarantovani.

– Zaustavljamo mašine danas u 9 sati (26. aprila 2016). Oni moraju da poštuju naše praznike kao što poštuju svoje – rekao je jedan od radnika najavljujući štrajk za Južne vesti.

On dodaje da se svi korejski praznici poštuju, kao i da se za njihove slične praznike ne radi i po dve nedelje.

Južne vesti nisu uspele da dobiju i komentar rukovodstva fabrike u Leskovcu jer je jedini broj Lukasa Nama, osobe zadužene za izjave, bio nedostupan.

Južne vesti podesćaju da se slična situacija sa štrajkom zbog pravoslavnih praznika desila i u niškoj “Juri” početkom godine kada rukovodstvo fabrike radnicima nije dalo slobodan dan za proslavu Badnjeg dana.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija