Početna Magazin Godine Zdravlje Duži i zdraviji život zahvaljujući trčanju

Duži i zdraviji život zahvaljujući trčanju

Duži i zdraviji život zahvaljujući trčanju

Osobe starije od 50 godina koje redovno trče, sporije stare od onih koje žive sedelački, tvrdi se u američkom istraživanju objavljenom 2008. godine u Žurnalu interne medicine. 

Dr Džejms Fries (James Fries) sa kolegama sa Univerziteta Stenford, tokom 21 godine pratio je 538 osoba starih 50 i više godina koje su trčale više puta nedeljno (oko četiri sata sedmično) poredeći ih sa grupom koja je živela sedelačkim načinom života.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dvadesetak godina kasnije, preminulo je 34% onih koji su bili neaktivni naspram 15% trkača. Ovi potonji su imali za 50% manji rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti, ali su izloženi podjednakom riziku da umru od bolesti kao što su rak, neurološke bolesti, infekcije i sl. Nisu imali rizik da obole od artroze.

Duže su živeli aktivnim životom i i teškoće povezane sa starenjem javljale su se u proseku 16 godina kasnije. Bili su zdraviji u odnosu na neaktivne učesnike čak i u svojim devedesetim. 

– Dobrobiti vežbanja pokazale su se većima nego što smo očekivali – kaže Fries. Smatra da se ta razlika može objasniti nižim indeksom telesne mase i životnim navikama koje su generalno zdravije.