Početna Magazin Godine Zdravlje Ilinka Nedić sa Romanije čeka 103. godinu života

Ilinka Nedić sa Romanije čeka 103. godinu života

Ilinka Nedić sa Romanije čeka 103. godinu života

U avgustu 2012. godine, a svojih 102 godine, Ilinka Nedić, rođena na Ilindan 1910. godine, najstariji je stanovnik Rogatice.

Tu, na Romaniji, po 105 i 107 godina već su bile poživele Danica Rosić, Darinka Kovačević, Milja Perković. Nije lako dogurala do pozne starosti, pišu Večernje. 
Rođena u Boriku iznad Rogatice u porodici Rackovića, Ilinka se 1936. godine udala za Milosava Nedića iz Brankovića na Sjemeču. Oba mesta su na oko 1.100 metara nadmorske visine. Početkom 1941. ustaše su joj ubile muža a ona sa svekrom, svekrvom, zaovom i dvoje dece preko Drine beži u Srbiju. Tifus joj odnosi sina Radomira i svekra i svekrvu, a u ratu je izgubila i svoje roditelje.
Danju je radila seljačke poslove a noću tkala, prela i plela. Zet Momčilo Ljubinac odveo ju je iz Brankovića u Goražde 1960. godine. Pre nekoliko meseci, od sestrine praunuke danas ima i čukununuka Gabrijela, rođenog u mešovitom braku u Francuskoj. Baka Ilinka priča za Večernje:
– Čuvaj se malog učinka i velike sramote, to stalno govorim ukućanima, komšijama i rodbini. U poslu se nikad nisam štedela, a sudbina mi je nametnula težak život u kojem je trebalo opstati i obraz sačuvati.