Azija Čovek i smrt Foto albumi

“Nebeska sahrana” na Tibetu

Geografski položaj Tibeta visoko na himalajskim visoravnima, sa malo obradive zemlje i bez drveta uslovio je poseban način življenja i sahranjivanja. 

Tibetanci kao gorivo tradicionalno koriste osušenu stočnu balegu, a sahranjivanje se odvija u, za naše shvatanje, pomalo bizarnom procesu visoko u planinama. Tamo “pogrebnici” ne kopaju rake i ne pohranjuju tela u kamenito tlo, već razdvajaju kosti od mesa i njima hrane stotine ptica lešinara koje dolaze na redovne obroke.
Kosti pokojnika se zatim sitne u posebno namenjenim udubljenjima u kamenim stolovima tako da se svi posmrtni ostaci vraćaju u kruženje u prirodi i to posredstvom ptica.
Na fotografiji se vidi uzvisina iznad jednog takvog “groblja” na kojoj ptice čekaju svoj sledeći obrok.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija