Crna Gora – prvi izbor za džet-set penzionere

Crna Gora je prvi izbor za svetske džet-set penzionere, procena je Forbes-a.

Za raazliku od većine nas, običnih smrtnika koji razmišljamo o tome da u penziji ne oskudevamo, bogati i slavni mogu da na drugačiji način razmišljaju o danima penzije. Njima je neretko bitna destinacija. A kako piše Forbes, za džet-set penzionere na prvom mestu na svetu je Crna Gora.

Džet-set destinacije za penzionisanje, kako objašnjava Forbes, jesu prelepa, prijatna, bezbedna utočišta koja nude ekskluzivne mogućnosti za život. Džet-set penzioneri traže najbolje mogućnosti da u inostranstvu dobiju više za svoj novac, a da ne troše previše.

Provesti penziju u inostranstvu nije krupan izdatak za nekog džetsetera. U nekim delovima sveta mogu izabrati penthaus i priuštiti ga po, za njih, iznenađujuće pristupačnoj ceni.

„Njihova motivacija za preseljenje u inostranstvo nije isključivo smanjenje troškova života. Oni žele i da steknu nova, jedinstvena životna iskustva i vide stvari do kojih prosečna osoba ne stigne u svom životu. To su nove stavke u nizu zanimljivih priča iz njihovog života i traženju najboljeg od svega što svet može da pruži“, piše Kejtlin Pedikord. Kejtlin već više od tri decenije prati trendove života i investicija širom sveta.

Crna Gora prva destinacija za džet-set penzionisanje

Kejtlin Pedikord u svom izboru pet najboljih svetskih destinacija za penzionisanje na prvom mestu navodi – Bokokotorski zaliv. Ona procenjuje da je ovde potreban mesečni budžet od 2.900 američkih dolara za dvoje.

„S pogledom na isti deo mora kao jugoistočna Italija, Bokokotorski zaliv se može pohvaliti sa 57 milja divne obale okružene visokim planinama i zadivljujućim fjordom. Severna Kalifornija je jedino drugo mesto koje se s njim može porediti.“

Duboka uvala Jadranskog mora je zaliv prošaran šarmantnom mešavinom srednjovjekovnih gradova i luksuznih modernih objekata. Postoje i marine za super jahte koje bogati doživljavaju kao svoju privatnu rivijeru.

Bokokotorski zaliv se odlikuje pristupačnim troškovima života, prekrasnim pejzažom, otvorenom rezidentnom politikom, značajnom zajednicom iseljenika i beskrajnim mogućnostima za rekreaciju. Ovaj crnogorski zaliv je izuzetno pogodan za životni stil džet-set penzionera.

Uprkos svemu ovome, za Crnu Goru je čulo malo ljudi. Velike stvari se naslućuju u Crnoj Gori, piše Pedikord, jer se očekuje da će se u narednih nekoliko godina pridružiti Evropskoj uniji. Boravište ili državljanstvo u ovoj zemlji, može tako postati i najbrži i najjeftiniji ulaz za bogate penzionere u EU.

Boravište je, navodi, lako dobiti. Za to je potrebna samo kupovina nekretnine bilo koje vrednosti, a one se mogu naći već za 50.000 evra, piše u tekstu Forbes-a.

Pored crnogorske Boke Kotorske, na spisku se nalaze i Duvil u francuskoj Normandiji, Mendoza u Argentini, Puket na Tajlandu i ostrva Turks i Kaikos u Atlantskom okeanu.

Izvor: Ekapija
Fotografija: Faruk Kaymak sa Unsplash