Štete poplavljenim domaćinstvima nadoknadiće Vlada

Jug i jugoistok Srbije ponovo su zadesile poplave. Jedan deo pogođene oblasti nema struju. Štete poplavljenim domaćinstvima nadoknadiće Vlada Srbije, obećavaju.

Tema koja se iznova ponavlja u srpskoj javnosti jeste problem sa poplavama. Trenutne elementarne nepogode pogodile su jug i jugoistok naše države. Izlivanje bujičnih vodotokova prouzrokovalo je probleme sa strujom i vodosnabdevanjem. Vanredna situacija bila je na snazi na teritoriji 23 lokalne samouprave.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Trenutno je 9.500 korisnika bez redovnog napajanja električnom energijom, istakla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Nada se da će u narednih pet do šest dana, ako nas posluže vremenske prilike, ovaj problem biti rešen.

Nakon prvih nepogoda rešeno je 80 odsto kvarova, ali dodatne nepogode su pogoršale situaciju. Zorana Mihajlović navodi da se ekipe nalaze na terenu i rade na popravljanju kvarova. Međutim, konstatuje da tu problemima nije kraj. Drvene bandere, kojih je u Srbiji 1,3 miliona, predstavljaju glavni problem.

Najveći deo – jedna trećina – drvenih bandera se nalazi upravo u delovima Srbije koji trenutno imaju problema sa napajanjem električnom energijom. Taj broj se kreće oko 400.000.

Zadatak konstantnog održavanja distributivne mreže leži u rukama Operatora distributivnog sistema (ODS). Ministarka navodi da će se vlada pozabaviti kontrolom ovog organa, jer očigledno da negde postoje propusti.
Od strane ODS-a su obezbeđeni agregati oko Novog Pazara i Kuršumlije. Na ovaj način je rešen problem sa snabdevanjem strujom.

Štete domaćinstvima nadoknadiće Vlada Srbije

Pretrpljene štete nadoknadiće Vlada Srbije, izjavio je ministar bez portfelja Novica Tončev. Poljoprivrednici, ali i sva domaćinstva koja su pretrpela štetu, moći će da očekuju nadoknade.

Najveće štete su nanete vodosnabdevanju, isporuci struje, poljoprivredi i infrastrukturi, precizira Tončev.

Konkurs za lokalne samouprave

U toku je konkurs za prijavljivanje gradova i opština za trošenje novca iz budžetskog fonda za lokalne samouprave, podseća ministarka državne uprave Marija Obradović. U pitanju je suma od 41,4 miliona dinara. Sve lokalne samouprave su pozvane da se uključe.

Preventivno delovanje na smanjenju rizika od klimatskih promena i elementarnih i drugih nepogoda trebalo bi da bude jedan od ciljeva apliciranja.

Ministarka Obradović poručuje da se nijedna lokalna samouprava još uvek nije prijavila na konkurs. Konkurs traje do 4. februara.

Izvor: Blic
Fotografija: Novi Pazar, Anes Uzgidebas sa Unsplash

Ako je ikome u Srbiji potrebno podsećanje: