Dijabetes u Srbiji: 670.000 obolelih odraslih osoba

Prema procenama Instituta za javno zdravlje oko 670.000 odraslog stanovništva Srbije ima dijabetes koji je peti vodeći uzrok umiranja i opterećenja bolestima, saopštili su danas organizatori skupa “Dijabetes, rastući problem u Srbiji“ koji je imao za cilj da upozna javnost o rastućem javno zdravstvenom problemu koji dijabetes predstavlja.

Na temu dijabetesa govorili su predsednik republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti Nebojša Lalić koji je konstatovao da je dijabetes ozbiljna i podmukla bolest od koje oboljeva sve više ljudi i u svetu i kod nas i specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja Voždovac Mirjana Lapčević.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Samo intenzivnim pristupom, koristeći brojna sredstva koja bi trebalo da nam budu dostupna, možemo se izboriti sa ovom bolešću – rekao je Lalić, a navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, dijabetes je jedna od vodećih zdravstvenih i razvojnih izazova 21 veka, a istraživanje Međunarodne Dijabetes Fondacije govori da u svetu trenutno ima 285 miliona obolelih od dijabetesa, dok se u sledećih dvadeset godina procenjuje dalji porast obolelih na 438 miliona.

U Srbiji, Institut za javno zdravlje procenjuje da oko 670.000 odraslog stanovništva ima dijabetes, pri čemu polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo starosti od 40 do 59 godina.

Na skupu je rečeno da tip 2 čini 90 odsto svih slučajeva dijabetesa, a da prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, gotovo trećina novodijagnostikovanih obolelih od ovog tipa, već ima jednu ili više kasnih komplikacija kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, nervnog sistema, oštećenje vida…

Kako je istaknuto, usled dijagnostike tih zdravstvenih problema, komplikacije dijabetesa, veoma su česti slučajevi hospitalizacije pacijenata u Srbiji, a samim tim su i troškovi lečenja viši u odnosu na EU.

Prema iskustvima zapadnih zemalja EU, uvođenje besplatne edukacije, savremenog lečenja i učestale kontrole pacijenata smanjuje se stopa smrtnosti za do 25 odsto, broj moždanog udara za do 40 odsto, a troškovi lečenja pacijenata na godišnjem nivou za pet odsto.

U saopštenju je istaknuto i da je potreba za stvaranjem medjukoraka izmedju standardne terapije i insulina dovela do uvodjenja nove klase lekova tipa DPP4 2006. godine, a tim povodom Lapčević je istakla da ta grupa oralnih lekova predstavlja zlatni standard u svetu, jer se pokazalo da sprečava komplikacije bolesti i značajno smanjuje rizik pojave hipoglikemije kod pacijenata.

Pacijenti u Srbiji bez pristupa modernoj terapiji

U Srbiji prvi lek iz klase DPP4 inhibitora registrovan je 2007. godine, ali do današnjeg dana taj vid neophodne terapije nije dostupan pacijentima preko liste lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ističe se u saopštenju.

Uprkos tome ovi lekovi se nalaze u farmakoterapijskom protokolu za lečenje šećerne bolesti dostupnom na internet prezentaciji RFZO, uz procenu stručne komisije da oko 10.000 pacijenata sa dijabetesom Tipa 2 čeka na ovu vrstu terapije. Srbija je poslednja zemlja u regionu koja ne omogućava svojim pacijentima obolelim od dijabetesa Tipa 2 pristup DPP4 terapiji, navedeno je u saopštenju.