Početna Magazin Godine Ekonomija Svaki treći Amerikanac na finansijskoj ivici

Svaki treći Amerikanac na finansijskoj ivici

Svaki treći Amerikanac na finansijskoj ivici

Skoro 40 odsto Amerikanaca živi na rubu finansijske propasti, budući da su njihova dugovanja na ime kreditnih kartica jednaka njihovoj ušteđevini „za crne dane“ ili je premašuju, pokazala je anketa američkog finansijskog portala Bankrate.

Blizu 40 odsto Amerikanaca živi na rubu finansijske propasti, budući da su njihova dugovanja na ime kreditnih kartica jednaka njihovoj ušteđevini „za crne dane“ ili je premašuju, pokazala je anketa američkog finansijskog portala Bankrejt (Bankrate.com).

Situacija je posebno problematična kada se ima u vidu da je istraživanje Amerikan Ekspresa iz 2014. pokazalo da je prošle godine više od polovine Amerikanaca imalo nepredviđene troškove.

– Ljudi nemaju dovoljno novca za neplanirane izdatke, a ako njihovi dugovi po kreditnim karticama premašuju njihovu uštedevinu, to je dvostruki problem. U slučaju neplaniranih troškova, njihove opcije su ograničene – navodi finansijski analitičar Bankrejta Greg Mekbrajd.

U najgoroj situaciji su građani starosti od 30 do 49 godina, dobrim delom zbog finansijskih stresova koji pogađaju tu starosnu grupu, poput izdvajanja za dečju štednju ili školarine, kao i hipoteke.

Anketa je pokazala da svega 54 odsto Amerikanaca ima veću štednju za hitne potrebe u odnosu na dug po kreditnim karticama, dok čak četvrtina Amerikanaca ima dug po karticama veći od uštedevine, a 16 odsto ispitanika nema štednju, ali ni dugove.

Ušteđevinu veću od dugova po karticama imaju domaćinstva s prihodima većim od 75 hiljada dolara godišnje. Radi se uglavnom o ljudima sa višom stručnom spremom ili penzionerima.

Sa druge strane, među onima koji nemaju ni dugove ni ušteđevinu najviše je domaćinstava sa prihodima ispod 30 hiljada dolara godišnje, a tu grupu mahom čine građani s nižim obrazovanjem i nezaposleni, prenosi Tanjug.