Masovna vakcinacija starijih osoba u Japanu

Masovna vakcinacija starijih osoba u Japanu omogućena je od danas otvaranjem specijalnih centara. Ova dalekoazijska zemlja želi da ubrza vakcinaciju i da vakciniše starije stanovništvo uoči početka Olimpijskih igara u Tokiju.

Dva meseca pred početak Olimpijskih igara u glavnom gradu Japana, u ovoj zemlji je počela masovna vakcinacija starijih. U gradovima Tokiju i Osaki 24. maja 2021. godine otvoreni su centri za vakcinaciju. Za obavljanje procesa vakcinacije mobilisano je vojno zdravstveno osoblje.

U Zemlji izlazećeg sunca se veruje da će na ovaj način biti vakcinisano na hiljade ljudi svakog dana. Ovim će biti pružen podsticaj usporenom procesu vakcinacije u Japanu. Japanski zvaničnici nastoje da se izbore sa četvrtim talasom koronavirusa

Premijer Jošihide Suga obećao je da će završiti vakcinaciju oko 36 miliona starijih stanovnika ciljem u roku od dva meseca. Rok do kraja jula meseca je dat zbog planiranog početka Olimpijskih igara.

Međutim, rezultati vladinog istraživanja koji su objavljeni pre nedelju dana pokazuju da Japan možda neće moći da ispuni taj rok.

Do sada je u upotrebi u Japanu bila samo vakcina Fajzer/Biontek. Upotreba dve nove antikovid vakcine Moderna i Astrazeneka odobrena je 21. maja. To je, navode mediji, bio još jedan pokušaj vlasti da suzbiju zabrinjavajući skok broja inficiranih devet nedelja uoči otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju.

Održavanje Olimpijskih igara u Tokiju i dalje neizvesno

Odložene, Olimpijske igre Tokio 2020 održaće se u periodu od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Više od 80 odsto Japanaca izjašnjava se protiv održavanja Olimpijade, pokazale su najnovije ankete.

Izvor: Danas
Fotografijacheng feng za Unsplash

Mogao bi vas zanimati tekst: