Kako do penzije? Magazin Godine Moja Penzija Pitanja i odgovori Srbija Zakoni

Novčana naknada ne produžava se zbog pomeranja starosne granice za penziju

Penzin je pitao Nacionalnu službu za zapošljavanje: Šta se dešava sa novčanim naknadama nakon izmena zakona i podizanja starosne granice za žene za odlazak u penziju? Da li isplata novčanih naknada može biti produžena preko roka od 24 meseca? Dodatak: Zašto Fond PIO ima drugačije informacije?

[maxbutton id=”3″]

 

Zbog zbunjujućih i kontradiktornih informacija koje su građani dobijali putem medija, i onih koje su im saopštavali u pravnim službama Nacionalne službe za zapošljavanje, Penzin je NSZ-u uputio pitanja vezana za isplaćivanje posebnih novčanih naknada za lica koja su ostala “u procepu” nakon donošenja izmena Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju.

 • Napomena: na kraju teksta nalazi se i sasvim drugačiji odgovor koji je čitateljka Penzina Snežana S. dobila od Fonda PIO na ista pitanja.

Naime, postepenim podizanjem starosne granice za žene, mnoge koje su računale na isplaćivanje novčane naknade do ispunjenja prvog uslova za odlazak u penziju, sada, kada imaju još dodatnih šest meseci ili godinu dana do ispunjenja starosne granice, pitaju se da li će tokom tog perioda imati pravo na produžetak naknade.

Zapravo, zabunu unosi i to što postoje dve vrste novčanih naknada koje isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje:

 • Novčana naknada za slučaj nezaposlenosti – ne može se isplaćivati duže od 24 meseca bez obzira što se izmenama zakona javlja “praznina” između poslednje naknade i prve penzije.

 • Posebna novčana naknada – može se nastaviti sa isplaćivanjem (za one kojima je odobrena odlukom vlade koja je prestala da važi 28. januara 2015. godine).

Odgovor i obrazloženje Nacionalne službe za zapošljavanje po pitanju posebnih novčanih naknada koji je Penzin dobio 3. marta 2015. godine (istog dana kada su pitanja i upućena!):

Ukazujemo da vaša pitanja obuhvataju dve vrste naknada, a koje isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Novčana naknada za slučaj nezaposlenosti je pravo iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostvaruje se na način i pod uslovima propisanim Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (“Službeni glasnik RS” br. 36/09 i 88/10).

Pravo se priznaje u trajanju od 3 do 12 meseci zavisno od staža osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a iznimno i u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nedostaje do dve godine.

Korisnici prava na novčanu naknadu, koji su pravo ostvarili u trajanju od 24 meseca, a koji, zbog izmena Zakona o penzijskom i invaliskom osiguranju, neće biti u mogućnosti da pravo na penziju ostvare prema  ranije utvrđenom terminu, moći će pravo na novčanu naknadu da iskoriste maksimalno  u trajanju od 24 meseca, kako je priznato rešenjem.

Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti nije propisana mogućnost da se nastavi isplata novčane naknade u dužem trajanju, odnosno do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Drugo  davanje  je posebna novčana naknada koja je bila predviđena Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju („Službeni glasnik RS“, br. 64/05—129/14 – prestala da važi 28.01.2015. godine) kao način rešavanja viška zaposlenih  i za koju su se kao jednu od ponuđenih opcija mogli opredeliti zaposleni kojima je nedostajalo 5 godina do ispunjavanja prvog  uslova za penziju.

Ovim Programom bilo je predviđeno da se iplata Posebne novčane naknade može nastaviti i posle isteka  ranije utvrđenog perioda, a do ispunjavanja prvog uslova za penziju, a sve iz razloga izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Iz navedenog proizlazi da se isplata  novčane naknade za slučaj nezaposlenosti ne može nastaviti u trajanju dužem od 24 meseca jer za isto nema osnova u Zakonu, dok se isplata Posebne novčane naknade može nastaviti, jer je isto  bilo predviđeno navedenom Odlukom Vlade Republike Srbije.

Odgovor Fonda PIO čitateljki Penzina

Čitateljka Penzina Snežana S, koja nas je prethodno i obavestila o ovom problemu građana koji su planirali da će penziju dočekati uz pomoć naknade sa biroa, dostavila nam je odgovor Fonda PIO od 2. marta 2015. godine (samo dan ranije pre nego što je Penzin dobio odgovor od Nacionalne službe za zapošljavanje):

Ilustracija: orginalni mejl sa odgovorom (prepis teksta ispod)

Fond-PIO-NSZ-naknada-nezaposleni-penzija

Prepis teksta odgovora Fonda PIO*:

“Fond za PIO ima saznanja da će korisnicima novčane naknade od strane NSZ, biti nastavljena isplata posebne novčane naknade zbog izmene uslova za ostvarivanje prava na penziju do ispunjavanja prvog uslova  za ostvarivanje prava na penziju.

O uslovima i načinu korišćenja, odnosno nastavljanju isplate ostvarene naknade neophodno je da se obratite NSZ na teritoriji opštine.”

Pratite Penzin na Fejzbuku!

Na mapi smo obeležili mesta, zemlje i gradove iz kojih smo vam pisali o nauci, zdravlju, tehnologiji, ekonomiji, ličnim finansijama, penzijama, politici… a najviše o ljudima…

Posted by Penzin on Freitag, 22. Mai 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

33 Comments

Click here to post a comment
 • U inv.penziji sam 50% od 2006.god. koja je jako mala nepunih 10.ooo din. Rodjena sam 9.1.196o god. a imam 25 god.radnog staža. Kada ja mogu podneti zahtev za staračku penziju tj.koje godine? Interesuje me da li je bolje iću u inv. ili u staračku penziju? Pozdrav Dragica G.

  • Poštovana, i prema staroj starosnoj granici od 60 godina, Vi biste na penziju čekali do 2020. godine. Pomeranjem starosne granice i za žene ka 65 godina života, znači da penziju po ovom osnovu možete očekivati tek tamo negde do 2025. godine (za 10-ak godina). Što se tiče drugog pitanja, pravo pitanje jeste šta će se sve izmeniti u narednih 10 godina. Trenutni Zakon o PIO ovu temu obrađuje u poglavlju XVII, od Člana 218. pa nadalje.

 • Postovani,
  Po starom zakonu trebala sam otici u penziju sada u martu. Ali, promenom mnogo gubim. Imam 41 god staza , jer imam i staz beneficije, ali kako kazu MLADA za penziju. Ovim zakonom gubim pravop na penziju zbog benificije koju sam stekla pocetom radnog angazovanja, 1980 god. Sad amogu u novembru ali u PREVREMENU koja se umanjuje i to ne do starosne granice, nego zauvek. Zar nije zalosno, raditi jos 7 god pa otici u redovnu penziju. Sada su i plate smanjene sto zbog minulog rada, jer sam u novoj firmi zadnjih 3 god, to zbog odluke. Sve lepse od lepseg. Sto je najgore niko nema da ti pruzi pravu informaciju, bar ne ovde u Kragujevcu.Toliko od mene , samo sam htela da olaksam dusu. Veliki pozdrav

  • Poštovana, ja sam u vrlo sličnoj situaciji, čak nešto goroj, jer jedan period ostajem bez naknade pa moram do prevremene penzije sama da uplaćujem ( a ostajem bez primanja). Žalila sam se Zaštitniku građana. Molim Vas i sve Vama poznate u sličnoj situaciji da se takođe obrate Zaštitniku građana kako bi mu dali što više argumenata.

 • Sta znaci skracenica NSZ de trrba da se obrati moja supruga za naknadu novcane isplate jer su joj dali knjizicu na birou za zaposljavanje.Ona je poslata od strane poslodavca na biro po starom zakonu i ispunjavala uslove za penziju.Sada nema nista sa biroa ,aPIO u Jagodini nema odgovor,hvala

 • Postovani,
  Radni odnos sam zasnovala 11.09.1979 gidine i u stalnom radnom odnosu sam bila do 28.02.2014 godine kada me je poslodavac proglasio tehnoloskim viskom i uputio me na trziste rada uz novcanu nadoknadu od 24 meseca.Ova naknada mi istice 28.02.2016 i tada cu ja imati 58 godina 9 meseci i 1 dan. U velikoj sam dilemi jer mi se daju razliciti termini mog odlaska u penziju .Interesuje me kada ispunjavam prvi uslov za odlazak bilo starosnu ili po godinama staza u penziju.Takodje me interesuje i koliko bih bilo trajno umanjenje zbog prevremenog odlaska.Da li nekome mogu da se obratim da mi eventualno izracuna kolika bih moja penzija bila u momentu kada ispunim prvi uslob.
  U nadi da cete mi odgovoriti na pitanje ja Vam se unapred zahvaljujem

  • Ulazni podaci:
   radni staž – 34 godine, 5 meseci, 17 dana
   godine na dan 28.2.2016 – 58 godina, 9 meseci i jedan dan
   Starosna penzija:
   uslov za starosnu penziju za žene u 2016. godini je 61 godina života (ne ispunjavate) i minimum 15 godina staža (ispunjavate)
   Prevremena penzija:
   uslov za prevremenu penziju za žene u 2016. godini – 37 godina staža (ne ispunjavate) i 55 godina života (ispunjavate)
   Penali za starosnu penziju (link):
   Ako sa 60 godina odete u penziju umanjenje je maksimalnih 20,4% u odnosu obračunatu starosnu penziju – praktično za petinu.
   Preliminarni obračun penzije:
   Koliko je nama poznato, ovo ne možete tačno saznati pre nego što podnesete zahtev i dobijete rešenje – praktično, rešenje za penziju je ujedno i jedini obračun koji PIO daje.
   Problem je što Vama penzija beži stalno. Po isteku naknade sa biroa u prvi mah Vam za starosnu nedostaje 2 godine, 6 meseci i 13 dana radnog staža. Što znači, i ako uplaćujete sami sebi taj staž, da ćete po isteku te dve i po godine imati 61 godinu, 3 meseca i 14 dana života,
   Ali… Tada će već biti septembar 2018. godine, a uslovi za 2018. godinu su:
   – 62 godine života (nedostajaće vam 8 i po meseci života)
   – 38 godina staža (nedostajaće vam godinu dana staža).

   Moguće je da smo nešto pogrešili u želji da Vam što pre odgovorimo, pa zato preporučujemo da pogledati i više detalja na linkovima:
   Starosna penzija za žene 2015-2032
   Uslovi za prevremene penzije za žene 2015-2024
   Fond PIO – kontakti

   P.S. Hvala Vam na pitanju. Izvinjavamo se što smo ovako zvanično iznad izneli suve podatke ali ni nama ta računica nije baš omiljena tema i nabrajali smo taksativno da ne bismo nešto potpuno pobrkali. Zato moramo da dodamo i da smo svesni vakuuma koji je nastao za nekoliko generacija ljudi kojima penzija izmiče svake godine za još malo, i to je užasan osećaj, naročito za ljude koji su radili po 30-35 godina i uplaćivali u Fond PIO, a onda su ostavljeni bez ičega i dodatno praktično prevareni tobožnjom naknadom sa biroa “do penzije”, a koja je zapravo ograničena na dve godine bez obzira da li je za te dve godine ostvaren uslov za penziju. Žao nam je što ne možemo da Vam pomognemo bar sasvim preciznim odgovorima na sva Vaša postavljena pitanja, ali samo PIO Fond ima sve podatke i svoje kalkulacije. Ovo je najgori deo našeg posla, čitanje ovakvih priča, a naročito kad naiđu, kao sad, u pola noći. Nadamo se da će Vam iznete informacije i dati linkovi pomoći makar da se spremite za “konsultacije” u Fondu PIO. Želimo Vam sve najbolje. Držite se!

   • Moja žalba Zaštitniku građana se upravo odnosila na Rešenje -konačno Rešenje državnih organa kojim nam se konstatuje po tada važećem Zakonu da nam nedostaje do 24 meseca do sticanja prvog uslova za odlazak u penziju. Druge države, na primer Hrvatska, su prilikom izmene propisa zatečenima na NSZ sa ovakvim Rešenjima produžile isplatu naknade do sticanja prvog uslova za penziju. Mi u Srbiji smo ostavljeni na cedilu. Kako je to moguće da nam je Rešenje sada samo prazan papir, i kako mi onda treba da se ponašamo prema svim drugim Rešenjima koje izda država: da li treba da pomislimo da se država samo šali pa da ne plaćamo poreze ni druge obaveze? I koliko je humanosti u tome da sada posle toliko godina rada i izdvajanja za penziju, baš mi ostanemo bez nje? Koliko je Zakon stimulativan za mlade ako sa 15 godina staža možete otići u punu penziju, i zašto bi se mladi (kao mi nekada) zapošljavali sa 18-19 godina i radili do 65 godine da ostavre punu penziju (pa to je više od 46-47 godina). Da li je nas neko nekada pitao da li želimo da nam se plata isplaćuje u neto iznosu 50% a da se drugih 50 izdvaja u penzioni fond. I da li znaju kako nas vređaju pričama da penziju treba neko da zaradi za nas!!!!! Posle toliko godina rada, i tolikih izdvajanja, svako je izdvajao za svoju penziju. Te pare su poverene na čuvanje i rukovanje državnim organima, a mi samo tražimo svoja stečena prava. Na Zapadu se ovakva pitanja ne bi ni postavljala. A mi smo sada “teret za koji neko treba da zaradi???? ” Sramota.

 • Postovani,
  Vama u svakom slucaju puno hvala bez obzira da li meni Vasa racunica odgovara ili ne ali ja svakako po preporukama ljudi koji rade na bliskim poslovima oko odlaska u penziju mogla bih da podnesem zahtev za penziju a PIO ce mi zvanicno odgovoriti u pisanoj formi da trenutno ne ispunjavam uslove i u tom odgovoru dace mi tacan datum mog sticanja uslova za odlazak u penziju,Nadam se da cu dobiti valjani odgovor i da vise ne lutam od jednog termina do drugog i da ne zivim u laznoj nadi da cu otici skorije na zasluzeni odmor,
  S postovanjem.

  • Moramo da pomenemo, čak i kad saznate taj datum, on važi samo uz aktuelne zakone. Oni će do tad imati još puno vremena da opet menjaju zakon. Ne želimo da širimo pesimizam, ali moramo da napomenemo da se ne može ni sa tim pouzdano računati.

 • Hvala Vam puno na brzini pruzenih odgovara kako god da se desi potrudicu se dodjem do pravih i pouzdanih informacija sto pre,
  da bih znala kako da odreagujem,
  S postovanjem

  • Poštovana Biljana, preporučujem Vam da se sa problemom obratite Zaštitmiku građana. Što mu se više nas obrati imaće bolje argumente da utvrdi da li je baš sve urađeno zakonito-formalno pravno ispravno- i na kraju , ali ne najmanje važno humano. Druge države se nisu na ovakav način odnosile prema svojim građanima zatečenim (nigde) tokom izmene propisa. Pozdrav

   • Postovana Snezana, da li nam mozete reci sta se desava sa vasim i slicnim slucajevima? Da li je Zastitnik gradjana bilo sta odgovorio ili preporucio?

 • Poštovani,
  10.novembra 2015.navršavam 38 godina radnog staža.Da li po važećim propisima ispunjavam jedan od uslova za odlazak u prevremenu starosnu penziju, odnosno prvo odlazak na biro ?

 • Na birou sam do 16 jula 2016 kada punim 40 g, staza i 61 g, starosti.Primam novac sa posebnim potrebama, uplacujem sam penziono i socialno. Imam invalidnost trece kat. (sa preostalom sposobnoscu od1989 g.) Interesujeme u kakvu penziu idem,jel imam umanjenje,imam beneficije 2 god. i 9 mes. ili da idem u inval. sta je bole. Pozdrav Vama !

 • Ljudi interesuje me, Otisao sam po programu o visku zaposlenih na biro rada do sticanja prvog uslova za penziju. I na trzistu rada primam posebnu novcanu naknadu do sticanju uslova. Medjutim zakonom je pomerena i granica za penziju pa znamo da smo time i osteceni imacemo umanjenu penziju. Mene interesuje da li je moguce produzenje posebne novcane naknade. Pozdrav

  • Poštovani… ne znamo. Morate proveriti kako Vas tamo vode, pošto su za neke firme u stečaju izgleda zadržali mogućnost produženja, ali za ogromnu većinu ljudi na birou nema milosti, i naknada se završava po isteku dve godine.

 • Postovani pre dve godine 21.01.2014 sam kao tehnoloski visak prijavila na biro po starom zakonu .(sa 58 godina zivota ,dve godine na biro i kad napunim 60 da mogu u penziju). Ovog meseca punim 60 godina pa me zanima da li i sad imam uslov za penziju ili me kaci nesto po novom . Hvala.

  • Postovanje. Rodjena sam 01. 01 1957g. imam staza 28g plus na birou godinu ipo plus 2g na trece dete. Sada sam u stalnom radnom odnosu. 01 07 2019 sticem pravo na starosnu penziju. Interesuje me ako budem produzila rad do 65-e godine dali priblizno mozete da mi kazete kolika di mi bila i dali bi bila nesto veca ako nastavim sa radom i posle sticanja prava na starosnu penziju 2019 -e. Hvala i pozzz

   • Poštovana Gorice, skoro da ne postoji način da to saznate. Stvari funkcionišu tako da samo PIO “zna” koliko kome treba da da, a svi mi ostali saznajemo tek kad dobijemo rešenje. Postoji mogućnost da se piše molba da Vam izračunaju, ali…
    Ključno je da na tom poslu morate imati srazmerno bolju platu od svog proseka, ili jednaku, jer npr. ako je neko radio i za prosečnu ili platu iznad proseka, a onda radi više godina na minimalcu može i da pokvari prosek.

 • Postovani,
  Moj suprug puni 62 godine zivota 08.08.2016. god. Ne radi vec 15 godina a ima 27 godina staza. Savetovali su mu da nadje poslodavca kod koga ce da radi godinu dana tj. dok napuni 63 godine zivota a onda ode na NSZ i ima pravo na naknadu u trajanju od 24 meseca tj. do starosne penzije. Molim vas odgovorite mi da li je to tacno i sta je najpovoljnije za mog supruga u ovom momentu jer zivimo od jedne minimalne zarade. Hvala puno

  • Poštovana, trebalo bi da je tako, ali najbolje da pogledate Zakon o zapošljavanju, od člana 68 pa nadalje se pominje novčana naknada. Izdvajamo i Član 72 – Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenom:
   “4. dvanaest meseci, ako ima staž osiguranja duži od 25 godina.
   Izuzetno, novčana naknada pripada nezaposlenom u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nedostaje do dve godine.”
   I naravno, proverite u NSZ (birou).

   • Postovani, u pitanju nisam objasnila da je moj suprug koristio novcanu naknadu 2003. godine kada je firma u kojoj je radio otisla u stecaj i likvidaciju. Posto je tada koristio novcanu naknadu da li moze opet biti korisnik novcane naknade po starosne granice do ostvarivanja penzije.
    Hvala

    • Odgovor vam takođe piše u Zakonu čiji smo link gore dali – kliknite na crveno u prethodnom komentaru, član 66.

 • 28 Avgusta 2016 godine ispunila sam uslov za starosnu penziju tj napunila sam 61 godinu imam 35 godina i 7 meseci penziskog staža i 2 godine posebnog staža za treće dete
  Pošto sam poslednjih 18 meseci bila na tržištu rada i primala novčanu naknadu kao tehnološki višak interesuje me da li je tačna informacija da se korisnicima penzije koji su bili tehnološki višak pre odlaska u penziju pri utvrdjivanju visine penzije neće primenjivati zakon o privremenom uredjivanju načina isplate penzija tj. vršiti umanjenje penzije.

  GORICA

 • Postovani, rodjena sam 10.05.1957. to je 60 godina starosti i imam 17 godina radnog staza. Proglasena sam tehnoloskim viskom i da bi ostvarila pravo od 2 godine novcane nadoknade na trzistu postrebna su mi jos 2 meseca radnog staza tj. do novembra meseca 2017. Da li drugi poslodavac ima pravo da me prijavi na 2 meseca, a onda odjavi, da bi stekla pravo na novcanu nadoknadu od 2 godine?

  • Poštovana,
   Ne znamo da li poslodavac sme da Vas zaposli samo dva meseca i zatim odjavi. Ne znamo za razlog zašto ne bi mogao, ali to morate proveriti sa nekim knjigovođom. Ipak, pre toga proverite i sa NSZ i sa PIO fondom da li ćete ispuniti uslove za penzionisanje. Na osnovu ovoga što ste Vi napisali, mi ne vidimo da Vi možete da se penzionišete za dva meseca: https://www.penzin.rs/penzija-u-srbiji-3-starosna-penzija-za-zene-2015-2032/ Možda nismo dobro shvatili. Ipak, proverite.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija