Početna Magazin Godine Novčana naknada ne produžava se zbog pomeranja starosne granice za penziju

Novčana naknada ne produžava se zbog pomeranja starosne granice za penziju

Novčana naknada ne produžava se zbog pomeranja starosne granice za penziju

Penzin je pitao Nacionalnu službu za zapošljavanje: Šta se dešava sa novčanim naknadama nakon izmena zakona i podizanja starosne granice za žene za odlazak u penziju? Da li isplata novčanih naknada može biti produžena preko roka od 24 meseca? Dodatak: Zašto Fond PIO ima drugačije informacije?

[maxbutton id=“3″]

 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zbog zbunjujućih i kontradiktornih informacija koje su građani dobijali putem medija, i onih koje su im saopštavali u pravnim službama Nacionalne službe za zapošljavanje, Penzin je NSZ-u uputio pitanja vezana za isplaćivanje posebnih novčanih naknada za lica koja su ostala „u procepu“ nakon donošenja izmena Zakona o penzijskom invalidskom osiguranju.

  • Napomena: na kraju teksta nalazi se i sasvim drugačiji odgovor koji je čitateljka Penzina Snežana S. dobila od Fonda PIO na ista pitanja.

Naime, postepenim podizanjem starosne granice za žene, mnoge koje su računale na isplaćivanje novčane naknade do ispunjenja prvog uslova za odlazak u penziju, sada, kada imaju još dodatnih šest meseci ili godinu dana do ispunjenja starosne granice, pitaju se da li će tokom tog perioda imati pravo na produžetak naknade.

Zapravo, zabunu unosi i to što postoje dve vrste novčanih naknada koje isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje:

  • Novčana naknada za slučaj nezaposlenosti – ne može se isplaćivati duže od 24 meseca bez obzira što se izmenama zakona javlja „praznina“ između poslednje naknade i prve penzije.

  • Posebna novčana naknada – može se nastaviti sa isplaćivanjem (za one kojima je odobrena odlukom vlade koja je prestala da važi 28. januara 2015. godine).

Odgovor i obrazloženje Nacionalne službe za zapošljavanje po pitanju posebnih novčanih naknada koji je Penzin dobio 3. marta 2015. godine (istog dana kada su pitanja i upućena!):

Ukazujemo da vaša pitanja obuhvataju dve vrste naknada, a koje isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Novčana naknada za slučaj nezaposlenosti je pravo iz osiguranja za slučaj nezaposlenosti i ostvaruje se na način i pod uslovima propisanim Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti (“Službeni glasnik RS” br. 36/09 i 88/10).

Pravo se priznaje u trajanju od 3 do 12 meseci zavisno od staža osiguranja za slučaj nezaposlenosti, a iznimno i u trajanju od 24 meseca, ukoliko nezaposlenom do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nedostaje do dve godine.

Korisnici prava na novčanu naknadu, koji su pravo ostvarili u trajanju od 24 meseca, a koji, zbog izmena Zakona o penzijskom i invaliskom osiguranju, neće biti u mogućnosti da pravo na penziju ostvare prema  ranije utvrđenom terminu, moći će pravo na novčanu naknadu da iskoriste maksimalno  u trajanju od 24 meseca, kako je priznato rešenjem.

Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti nije propisana mogućnost da se nastavi isplata novčane naknade u dužem trajanju, odnosno do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Drugo  davanje  je posebna novčana naknada koja je bila predviđena Odlukom o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju („Službeni glasnik RS“, br. 64/05—129/14 – prestala da važi 28.01.2015. godine) kao način rešavanja viška zaposlenih  i za koju su se kao jednu od ponuđenih opcija mogli opredeliti zaposleni kojima je nedostajalo 5 godina do ispunjavanja prvog  uslova za penziju.

Ovim Programom bilo je predviđeno da se iplata Posebne novčane naknade može nastaviti i posle isteka  ranije utvrđenog perioda, a do ispunjavanja prvog uslova za penziju, a sve iz razloga izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Iz navedenog proizlazi da se isplata  novčane naknade za slučaj nezaposlenosti ne može nastaviti u trajanju dužem od 24 meseca jer za isto nema osnova u Zakonu, dok se isplata Posebne novčane naknade može nastaviti, jer je isto  bilo predviđeno navedenom Odlukom Vlade Republike Srbije.

Odgovor Fonda PIO čitateljki Penzina

Čitateljka Penzina Snežana S, koja nas je prethodno i obavestila o ovom problemu građana koji su planirali da će penziju dočekati uz pomoć naknade sa biroa, dostavila nam je odgovor Fonda PIO od 2. marta 2015. godine (samo dan ranije pre nego što je Penzin dobio odgovor od Nacionalne službe za zapošljavanje):

Ilustracija: orginalni mejl sa odgovorom (prepis teksta ispod)

Fond-PIO-NSZ-naknada-nezaposleni-penzija

Prepis teksta odgovora Fonda PIO*:

„Fond za PIO ima saznanja da će korisnicima novčane naknade od strane NSZ, biti nastavljena isplata posebne novčane naknade zbog izmene uslova za ostvarivanje prava na penziju do ispunjavanja prvog uslova  za ostvarivanje prava na penziju.

O uslovima i načinu korišćenja, odnosno nastavljanju isplate ostvarene naknade neophodno je da se obratite NSZ na teritoriji opštine.“

Pratite Penzin na Fejzbuku!