Početna Magazin Godine Da li će Srbi iz Krajine ostati bez penzija iz Hrvatske?

Da li će Srbi iz Krajine ostati bez penzija iz Hrvatske?

Da li će Srbi iz Krajine ostati bez penzija iz Hrvatske?

Ministar za rad Aleksandar Vulin kaže da penzije niko ne može da oduzme i da su one lično i stečeno pravo. Ne govori, naravno, o penzionerima iz Srbije kojima su penzije, uz aminovanje ministarstva za rad – smanjene, već o penzijama koje Hrvatska duguje Srbima iz Krajine. Onim istim Srbima iza kojih je stalo Udruženje sindikata penzionera Srbije, a ne ministarstvo za rad države Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija Mihaila Radičevića

Odlukom Međunarodne organizacije rada (ILO), Hrvatska nema obavezu da isplati više od milijardu evra duga na ime neisplaćenih penzija za više od 40.000 Srba nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Reč je o preporuci tripartitne komisije koju je Upravni odbor ILO jednoglasno usvojio, a u vezi sa predstavkom Udruženja sindikata penzionera Srbije o dospelim, ali neisplaćenim penzijama.

Početkom rata, 1991, u Hrvatskoj je došlo do obustave isplate penzija u mnogim ratom zahvaćenim delovima ove države, a ta praksa je trajala sve do 1998. godine.

Udruženje sindikata penzionera Srbije s nekadašnje teritorije SAO Krajine zbog toga je novembra 2014. podnelo predstavku ILO protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih penzija za period 1991-1998. godine.

„U vreme kad je podnošena ta predstavka, ministrastvo rada i zapošljavanja je odbilo da podrži Udruženje izbeglih penzionera Hrvatske, ali smo ih mi podržali jer su bili kolektivni član Sinidakta Srbije, a zatim su postali kolektivni članovi i Udruženja sindikata penzionera Srbije“, objasnio je Milorad Vujasinović iz USPS-a.

Stav USPS-a jeste da na celoj teritoriji bivše Jugoslavije treba po istom principu priznati svima penzije kao stečena prava, utemeljena na međunarodnim pravnim normama.

Zvanični Zagreb je svoj stav saopštio krajem 2016. u odgovoru na petnaestak stranica koje je sastavila međuresorna radna grupa s predstavnicima ministarstva rada i penzionog sistema, MVEP-a, DORH-a i pravnih stručnjaka.

„One koji su otišli u Srbiju je obeštetila Srbija koja ih je uvela u svoj penzioni sistem, a onima koji su ostali da žive na okupiranim područjima, Hrvatska je isplaćivala penzije sve do prekida platnog prometa izazvanog okupacijom, a čak i nakon toga pokušano je da se penzije isplaćuju preko Međunarodnog crvenog krsta“, naglašava se u Zagrebu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da se Međunarodna organizacija rada nije izjašnjavala o tome da li Hrvatska treba da isplati penzije proteranim Srbima, već je odgovorila na pitanje Udruženja sindikata penzionera Srbije da li je time što ne isplaćuje penzije prekršena neka od njenih konvencija.

„Oni su rekli ‘Nije’ jer nemaju nikakvu konvenciju koja se na to konkretno odnosi, ali to ne znači da je Hrvatska abolirana na bilo koji način niti ILO može da abolira bilo koga oko plaćanja penzija“, izjavio je, kako prenosi Politika, ministar Vulin.

Ministar je naglasio da je penzija lično i stečeno pravo.

„To ne može niko da vam oduzme ni da vam oprosti, ali mi smo tu kao država da pomognemo ljudima“, poručio je ministar Aleksandar Vulin dodajući da on uporno insistira da se sklopi novi bilateralni sporazum sa Hrvatskom na tu temu.