Magazin Godine Moja Penzija Srbija

Zašto uporno zatvaramo oči pred činjenicama?

U Srbiji imamo veliki broj građana koji nemaju nikakva primanja samo zato što nisu ispunili uslove za penzionisanje jer imaju “rupe” u radnom stažu koje su posledica upravo izigravanja zakona od strane poslodavaca.

Državne institucije od Poreske uprave do nadležnih ministarstava nemaju pojma u koliko preduzeća zaposlenima nisu isplaćene zarade i pripadajući doprinosi, kao ni tačan broj tih radnika.

Bez obzira na stalne štrajkove obespravljenih radnika, državu ne interesuje kolike su razmere ove finansijske nediscipline i niko ne želi da preduzme sankcije protiv ovih poslodavaca. Ne zaboravimo da je neisplaćivanje zarada i neplaćanje doprinosa i poreza krivično delo.

Srbija je doživela cunami kroz neuspelu privatizaciju. Firme su kupovane preko Agencije za privatizaciju, a niko se nije pitao da li će poslodavci nastaviti proizvodnju i plaćati radnike. Neretko je jedan čovek kupavao po nekoliko preduzeća u jednom danu i nikome ništa nije bilo sumnjivo. Veliki deo takvih kupaca je isisavao iz kupljenih firmi sve što je mogao dok pritom nije ni pomišljao na bilo kakvu proizvodnju.

Kada Agencija za privatizaciju raskine ugovor sa takvim kupcem i poništi privatizaciju, imenuje zastupnika državnog kapitala. Ovim činom prestaju ingerencije Agencije jer zakon dalje ćuti. Po pravilu, te firme su odlazile u stečaj.

Zaposleni nikada nisu dobili svoje zarade, a država je ostala zakinuta za doprinose i poreze. Zaposleni često nisu imali sredstava da plaćaju advokate i vode maratonske sudske postupke oko neisplaćenih zarada.

Oni koji su bili članovi Sindikata, imali su besplatnu pravnu zaštitu, ali nažalost, sve se završavalo na izvršnim sudskim presudama koje nikada nisu realizovane i zaposleni nikada nisu dobili svoje zaostale zarade. Naravno, oštećeni su svi: i država i PIO fond.

Očigledno je mnogo lakše nezakonito smanjiti penzije i pokriti rupe u Fondu i državnoj kasi nego imenovati krivce za manjak para jer krivci često imaju zvučna imena koja ih čine nedodirljivim pred zakonom.

Propisi Fonda PIO ne sadrže odredbe kojima se predviđa mogućnost povraćaja penzionih doprinosa.

Pošto vlast zagovara ulazak u EU, potrebno je napomenuti da je Nemačka kao uslov za starosnu penziju uvela najmanje pet godina penzijskog staža, a za one koji imaju manje od toga, omogućila je povratak novca. Slično su uradile i druge evropske zemlje.

U Srbiji je veliki broj onih koji su radili i više od 15 godina, ali sve im je uzalud jer nemaju za taj period uplaćen doprinos. Oni do penzije nikad neće doći, a ni do novca koji je za njihov rad u penzijsku kasu uplaćen.

U Srbiji imamo veliki broj građana koji nemaju nikakva primanja samo zato što nisu ispunili uslove za penzionisanje jer imaju “rupe” u radnom stažu koje su posledica upravo izigravanja zakona od strane poslodavaca.

Kako oni danas žive nije teško pretpostaviti.

Nada Vidović
penzioner, bivši Sekretar SSS Novog Sada


Tekst je preuzet iz E-Informatora Udruženja sindikata penzionera Srbije, br. 30

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

3 Comments

Click here to post a comment
 • Samo da podsetim, a vi nadjite krivca. U vreme spomenute privatizacije, (promašaj stoleća), Direktor Agencije za provatizaciju je glavom i bradom bio Aleksandar Vlahović. Šta taj dotični sada radi. Ne mislite valjda da je zbog promašene privatizacije oglašn krivim i da je u zatvoru. Ako tako mislite grešite. Ona je sada direktor banke, savetnik u Vladi, član sa deblim primanjima, u razno raznim upravnim Odborima. Ali, nije direktor Agencije za privatizaciju krivac, pa bilo ko da je. Jer je on sprovodio zakon, to mu je bila dužnost. Dakle, krivi su oni koji su takav zakon predložili a još više oni koji su ga usovjili i doneli, kao i onaj koji ga je potpisao da stupio na snagu. A svi ti, isti sve do jednog, i dalje sede u svojim foteljama, primaju debele plate, (veliki broj njih i po dve tri plate) i dalje donose iste zakone, a raja plaća. Ali, idemo dalje, ni oni nisu krivi, jer nisu mogli, tu gde su, doći bez naše volje, nisu mogli doći sami. Mi smo to tražili. Mi smo ih izglasali da tako rade. I, u tom vrzinom kolu, pronadjite vi sada sami krivca. Ako vas interesuje, naravno. Onaj ko je trebao da ih pronajde, radi odgovaranja, njega ne interesuje. Ako vas ne interesuje. Ćutite i ne bunite se. Tražili ste gledajte.

 • Zasto zatvaramo oci nad sudbinom onih koji su kao ja radili od 1968.g. i uplacivali doprinose u PIO fond Srbije u vreme kada je bilo 4 zaposlena na jednog penzionera a penzija mi je obracunata u vreme kada je odnos postao zbir raznih najcesce neopravdanih razloga 1 : 1. U medjuvremenu se dogodio rat i mnogi koji su radili u Hrvatskoj i posebno Sloveniji ili za slovenacke firme u Srbiji bez dinara uplate u PIO fond Srbije dobijaju od 1991.g. vise od 25 godina penzije od para koje sam ja uplacivao. Meni ne daju ni dinara penzije za staz pre 01.01.1970.g. i to za 19 meseci za sta postoje tacni iznosi uplata a ovima iz drugih republika sve to rade i bez M-4 obrasca jer Slovenci nisu nikad dali te obrasce tako da je bilo moguce kupiti slovenacku radnju knjizicu i poruciti pecat i uzimati penzije od 1991.g. do danas bez dana staza.

  Da bi drzava Srbija mogla da isplacuje te penzije iz drugih republika, (vidim ovih dana ministra Vulina kako se bori za neisplacene penzije iz Hrvatske koje mojim parama isplacuju od 1991.g. a za moj problem se ne interesuje i pored nekolko dopisa), oko 100.000 laznih invalidskih penzija iz doba starijeg Krkobabica a i mladji je bio invalidski peznioner samo iz PIO fonda nece da daju podatke o njemu, starosne penzije sa samo 15 godina staza za privilegovane a u isto vreme postoje i starosne peznije sa 40 godina staza (ovima sa manjim godinama staza osnovica penzije je prosek zadnje godina radnog staza koji se uvecava vestacki radi vece penzije a ovima sa 40 godina staza prosek svih tih godina), menjani su propisi za penzionisanje vise puta i uvek na moju stetu i meni slicnima.

  Tako na opisani nacin drzava Srbija krade pare od onih koji su radili u Srbiji i uplacivali u PIO fond Srbije, sa cijim parama su gradjeni mnogi kapitalni objekti kao sto su most Gazela, Sava centar, bezbroj banja po Srbiji i sl. i da apsurd bude veci, prihode od banja zadnjih godina koriste za povecavanje plata zaposleni u PIO fondovima a to nema nikakvog uticaja na penzije onih pa i na mene, sa cijim parama su gradjeni ti objekti.

  Zato imamo situaciju da u Srbiji svakog dana umire 150 gradjana od bolesti srca a od tog broja je pola prirodnim putem a pola zbog kradja penzija kao u mom slucaju i slicnih primera. Podsecanja radi ja sam sa 31 godinom staza kao komercijalista sa najvecim prometom 1990.g. u tada najvecoj trgovini elektro robom na nivou stare Jugoslavije Elektrotehna Beograd, na penziju cekao od 1998. do 2011.g. bez dinara prihoda, dok nisam napunino 65 godina zivota. Da bih preziveo, prodao sam stan – dedovinu a sta mislite koliko je onih koji su umrli ili danas umiru jer im je drzava Srbija ukrala pare od penzija i dala nekom drugom ko to nije zaradio. Sta reci za to da su plate u privredi i vanprivrede posebno od 1998.g. do 2005.g. skakale 300% po podacima iz republickog statistickog zavoda i koliko je to jos uticalo na povecanje penzija privilegovanih koji su tada radili i isli u pezniju po starim propisima.

  U periodu od zadnih 25-26 godina, zbog napred opisanih isplata slovenackih, hrvatskih i ko zna cijih jos penzija pored 100.000 laznih, menjani su uslovi penzionisanja u vidu povecavanja potrebnih godina zivota posebno za muskarce sa 60 na 63 i sa 63 na 65, a 2003.g. je umesto na zadnjih 10 godina uveden prosek penzija na ceo staz tako da sam dobio penziju od samo 21.000 dinara. Pa kada je ova drzava uspela i jednog Ckalju da dovede do nivoa gladovanja da glodje koske dobijene od mesara, vise nista nije cudno. U isto vreme zenama radi kupovanja izbora za 65 godina zivota odredjena je tek 2032. godina a za mene je to bila 2011.g. i tu su zakonodavci pokazali i primenili odredbe Ustava o rodnoj ravnopravnosti kada bi se salili. Sta reci da u isto vreme u Crnoj Gori vazi za zene propis od 65 godina zivota za starosnu penziju i koliko nam Crnogorki dolazi u Srbiju i zauzima radna mesta nasim zenama da bi 5 godina ranije odlazile u penziju.

  • Gosn.Mirko, da vas podsertim. Zakon da se u prosek za obračun penzija, ne uzima najpovoljnijih deset godina sa uplatama doprinosa, nego ceo radni staž, što je praktično prepolovilo iznose penzija, donese je u vreme Vojislava Šešelja, dok je bio podpresednik ili čak predsednik Vlade, ne sećam se tačno, i on ga je predložio. I tako smo se opet vratili na moj glavni komentar. Taj isti, i dalje sedi u svojoj fotelji poslanika i dalje donosi slične zakone. Doduše, sada malo teže. Ali suštinski, vlast je ista bilo ko da je obavlja.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija