Društvo Magazin Godine Svet

Casserole Club

Casserole Club (Klub lonac) je engleski projekat koji povezuje ljude koji vole da kuvaju i koji žele da podele dodatnu porciju ukusno spremljene domaće hrane sa starijim ljudima koji žive u komšiluku i kojima bi stvarno dobrodošao topao obrok.

Članovi ovog kluba, kao neka vrsta lokalne dostave hrane koju pokreće zajednica, služe ukusnu, domaću hranu svojim komšijama. Time omogućavaju većem broju ljudi da jedu i spremaju svežu hranu dok istovremeno, sa svakim zalogajem, jačaju lokalne komšijske veze.

Kuvari treba da se prijave putem sajta i prođu kratku obuku pre nego što potraže i kontaktiraju svog starijeg komšiju. Tim koji organizuje ovaj klub sarađuje sa mesnim organizacijama koje im pomažu da nađu starije ljude kojima bi prijao obrok koji drugi spreme. Takođe, mreža se širi i putem preporuka među članovima, prijateljima i rođacima.

Kuvar koji se prijavi obavezan je da skuva samo jedno jelo. Svako naredno je njegova dobra volja. Jelo isporučuje starijem komšiji sa kojim ga povezuje klub. Da li će ući u njegov dom ili ne, zavisi od želja kuvara i starije osobe. Svaki kuvar kuva ono što inače sprema u svom domu. Dakle, pravila su jednostavna. Oni koji uđu u klub, pored osećaja da čine dobro delo, često steknu i nove prijatelje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija