Početna Magazin Godine Ekonomija Kada se novac razvlači između dve bolesti, svi se razboljevaju

Kada se novac razvlači između dve bolesti, svi se razboljevaju

Naučnici se bukvalno bore za hleb jer nema dovoljno novca za sve. Naučni tekstovi se zaista pišu kako bi se naglasio uticaj bolesti i uticalo na finansijsko ulaganje. 

Američki Centar za kontrolu bolesti (Center fo Disease Control – CDC) nedavno je izdao obaveštenje u vezi sa pet parazitskih bolesti koje su grupisane kao „pet zapostavljenih parazitskih infekcija (neglected parasitic infections – NPIs)“, u nadi da će skrenuti pažnju na njih kako bi se otvorila nova tržišna niša.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ove bolesti su: Čagasova bolest, koja je endemska u mnogim južnoameričkim zemljama; cistercerkoza, endemska u Južnoj i Centralnoj Americi; toksokarijaza (koja preti deci, naročito); toksoplazmoza (pogađa oko 20 odsto populacije u SAD) i trihomonijaza (utiče na skoro četiri miliona ljudi godišnje i brzo se širi seksualnim odnosima).

Dr Kent Sepkovic piše za Daily Beast da ove bolesti, mimo neke daleke rođačke veze, nemaju nikakve međusobne sličnosti. One podstiču pitanja o ulozi SAD u kontrolisanju bolesti koje više utiču na one koji žive van granica SAD-a, nego američkog stanovništva. Posao CDC-a jeste, kaže Sepkovic, da dovoljno unervozi građane kako bi oni dalje unervozili svog kongresmena kako bi nastavio finansiranje istraživanja. Sa druge strane, naučnici sve teže mogu da naslute gde će otići novac namenjen javnom zdravlju.

Dr Sipkovic piše da njemu, kao nekom ko je lečio ljude od ovih bolesti i ko bi definitivno voleo da vidi reku dolara kako se iznenada sliva u cilju rešavanja problema u dijagnostici i lečenju svake bolesti savremenog sveta, zapravo teško pada da čita ovakva obaveštenja koja spadaju, prema njegovom mišljenju, u PR.

Međutim, ta neusaglašenost ljudske patnje sa realnošću finansiranja lečenja nesrećnih obolelih ljudi, nije greška CDC-a. Oni se bukvalno bore za hleb jer nema dovoljno novca za sve. Bitka za bolesti i za finansiranje njihovog istraživanja proteže se kroz celu struku. Naučni tekstovi se zaista pišu kako bi se naglasio uticaj bolesti i uticalo na finansijsko ulaganje. Međutim, to je borba gubitnika, jer, zaključuje Sepkovic, kada se jedan dolar razvlači između dve bolesti, svi se razboljevaju.