Ekonomija Magazin Godine Zdravlje

Kada se novac razvlači između dve bolesti, svi se razboljevaju

Naučnici se bukvalno bore za hleb jer nema dovoljno novca za sve. Naučni tekstovi se zaista pišu kako bi se naglasio uticaj bolesti i uticalo na finansijsko ulaganje. 

Američki Centar za kontrolu bolesti (Center fo Disease Control – CDC) nedavno je izdao obaveštenje u vezi sa pet parazitskih bolesti koje su grupisane kao “pet zapostavljenih parazitskih infekcija (neglected parasitic infections – NPIs)”, u nadi da će skrenuti pažnju na njih kako bi se otvorila nova tržišna niša.

Ove bolesti su: Čagasova bolest, koja je endemska u mnogim južnoameričkim zemljama; cistercerkoza, endemska u Južnoj i Centralnoj Americi; toksokarijaza (koja preti deci, naročito); toksoplazmoza (pogađa oko 20 odsto populacije u SAD) i trihomonijaza (utiče na skoro četiri miliona ljudi godišnje i brzo se širi seksualnim odnosima).

Dr Kent Sepkovic piše za Daily Beast da ove bolesti, mimo neke daleke rođačke veze, nemaju nikakve međusobne sličnosti. One podstiču pitanja o ulozi SAD u kontrolisanju bolesti koje više utiču na one koji žive van granica SAD-a, nego američkog stanovništva. Posao CDC-a jeste, kaže Sepkovic, da dovoljno unervozi građane kako bi oni dalje unervozili svog kongresmena kako bi nastavio finansiranje istraživanja. Sa druge strane, naučnici sve teže mogu da naslute gde će otići novac namenjen javnom zdravlju.

Dr Sipkovic piše da njemu, kao nekom ko je lečio ljude od ovih bolesti i ko bi definitivno voleo da vidi reku dolara kako se iznenada sliva u cilju rešavanja problema u dijagnostici i lečenju svake bolesti savremenog sveta, zapravo teško pada da čita ovakva obaveštenja koja spadaju, prema njegovom mišljenju, u PR.

Međutim, ta neusaglašenost ljudske patnje sa realnošću finansiranja lečenja nesrećnih obolelih ljudi, nije greška CDC-a. Oni se bukvalno bore za hleb jer nema dovoljno novca za sve. Bitka za bolesti i za finansiranje njihovog istraživanja proteže se kroz celu struku. Naučni tekstovi se zaista pišu kako bi se naglasio uticaj bolesti i uticalo na finansijsko ulaganje. Međutim, to je borba gubitnika, jer, zaključuje Sepkovic, kada se jedan dolar razvlači između dve bolesti, svi se razboljevaju. 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija