Glok mame

U SAD generalno ima daleko više vatrenog oružja nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji. Ali do sada, makar Amerikanke nisu bile u toj meri željne da se naoružaju. 

Prema podacima National Rifle Association (NRA), jednog od glavnih zastupnika prava na lično naoružanje u SAD, četvrtina učesnika njihovog poslednjeg godišnjeg kongresa u Indijanopolisu, održanog krajem aprila 2014. godine, bile su žene. Do pre samo deset godina, žene su činile maksimalno pet do deset odsto učesnika kongresa.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ova organizacija itekako prihvata i podstiče ovu novu pojavu u Americi. Istakli su i veliki poster na fasadi zgrade sa naoružanom ženom, a deljeni su i bedževi sa natpisom „Ja sam NRA mama“. Proizvođači oružja su spremno dočekali nove mušterije i sada se marketing usmerava na njih, a nude se čak i posebne, više „ženske“, boje vatrenog oružja i futrola.

Izgleda da će ovaj trend jačati u budućnosti. U Indijani, na primer, broj žena koje poseduju dozvolu za nošenje vatrenog oružja porastao je za 43 odsto u odnosu na 2012. godinu. Inače, u SAD generalno ima daleko više vatrenog oružja nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji. Ali do sada, makar Amerikanke nisu bile u toj meri željne da se naoružaju.

Danas, „glok mame“ (nadimak su dobile prema proizvođaču oružja) kažu da pre svega žele da zaštite svoju decu i svoj dom (to su isto govorili i muškarci). Statistika, međutim, pokazuje da žene koje imaju oružje u kući u mnogo većem procentu stradaju od njega u odnosu na one koje žive u kućama bez oružja, kao i u odnosu na muškarce koji poseduju oružje.