Početna Magazin Godine Društvo Brzu hranu, kada poskupi, siromašni manje jedu

Brzu hranu, kada poskupi, siromašni manje jedu

Crnci i manje obrazovani jedu manje brze hrane kada ona poskupi. Dakle, ne jedu je zato što vole nego zato što je jeftina

Američki naučnici su otkrili da je veza između potrošnje brze hrane i visine cena brze hrane veća kod onih sociodemografskih grupa koje podnose nesrazmerno velik teret hroničnih bolesti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kažu da njihova otkrića treba da utiču na fiskalnu politiku, naročito u pogledu mogućih efekata poreza na brzu hranu kod populacije sa zdravstvenim problemima vezanih za ishranu.

Rezultati jasno pokazuju da crnačko stanovništvo i slabije obrazovan deo populacije manje konzumira brzu hranu kada ona poskupi.
Ovo je rezultat 25-godišnjeg istraživanja ponašanja 5.115 mladih osoba, od 18 do 30 godina.

Dakle, prvo je zaključeno da crnci i manje obrazovani u proseku jedu više brze hrane u odnosu na druge potrošače. Ali su oni i mnogo osetljiviji na porast cena.

Na primer, kada je cena brze hrane 1,25 dolara po porciji, crnci su je u proseku jeli 2,20 puta nedeljno, a belci 1,55 puta nedeljno. Kada bi se cene povećale na 1,53 dolara po porciji, crnci su je manje konzumirali – 1,86 puta nedeljno, dok kod belaca skoro da nema razlike – 1,50 obroka brze hrane nedeljno.

Istraživači su takođe primetili vezu između cena brze hrane i zdravlja. Niže cene su povezane sa porastom gojaznih među crncima i manje obrazovanim učesnicima i većom stopom insulinske rezistencije (preteča dijabetesa) među manje obrazovanim i učesnicima iz srednje klase.

Komentar Penzina: Generalno, ništa od ovoga ne iznenađuje. Opšte je poznato da zdrava hrana košta više. U mit da se određene grupacije hrane nezdravo jer tako vole, veruju uglavnom oni koji imaju mogućnot izbora.

Novina bi bila samo kada bi države npr. rešile da dodatno oporezuju junk food.

Ovako, možemo da verujemo da nas neko štiti tako što stavi nalepnicu, kao na cigarete (v. Kontraproduktivno plašenje pušača smrću), i da nastavimo da živimo u iluziji da svi imaju pravo izbora šta će jesti.

Fotografija kojom je ilustrovan tekst ne prikazuje brzu hranu. Ovo je njen opozit: uživanje natenane.