Početna Magazin Godine Nema prostorija za penzionere u delu Srbije gde je prostora koliko hoćeš

Nema prostorija za penzionere u delu Srbije gde je prostora koliko hoćeš

Penzioneri sela Štrbac kod Knjaževca koji čine veliku većinu u svom selu nemaju svoje prostorije i pored velikog zadružnog doma

Danas je RTS prikazala prilog o nedaćama penzionera iz sela Štrbac kod Knjaževca. Objašnjava se da u ovom selu, na petnaestak kilometara od Štrpca, od oko 150 stanovnika, više od 90 njih pripada Udruženju penzionera i invalida rada Knjaževac.

Njihov problem je u tome što nemaju svoje prostorije. Oni se okupljaju petkom ispred zadružnog doma gde dočekuju poštara. Ovaj dom su gradili očevi ovih penzionera, ali oni nemaju svoje prostorije u njemu.

Već 25 godina traje spor između mesne zajednice sa zemljoradničkom zadrugom „Polet“ oko vlasništva nad zgradama seoske škole i zadružnog doma.
Senko Dinić, predsednik Saveta Mesne zajednice Štrbac, objašnjava za RTS: „Spor je trajao nekoliko godina, sve je dospelo i do apelacionog suda koji je presudio u našu korist, odnosno vratio dom u vlasništvo opštine Knjaževac, koja penzionerima može da prostor na korišćenje“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sa druge strane, direktor zadruge „Polet“ Živorad Živković objašnjava da u domu ima slobodnog prostora za penzionere, ali oni ne žele da uđu u neuređen prostor doma, već isključivo u onaj koji je uređen tj. u deo zgrade gde su prostorije zadruge. Nejasno je kakve veze ima u koji deo ko želi da uđe, ako prostor, po presudi, u celosti pripada mesnoj zajednici, niti da li mesna zajednica namerava da taj prostor ustupi penzionerima Štrpca.

Problem ovog dela Srbije definitivno nije manjak prostora, već nenaseljenost, pa je problem zaista neobičan. Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić rekao je u vezi sa tim: „U svim selima u knjaževačkom kraju ima mnogo napuštenog prostora. Tako je i u Štrpcu, pa ćemo u dogovoru sa penzionerima naći za njih odgovarajuću prostoriju, lepo je opremiti i staviti im je na raspolaganje“