Ekonomija Magazin Godine Svet

Britanija: Međugeneracijska pravednost uslovljava smanjenje davanja za najstarije

I u Britaniji ponovo rasprava: Da li se penzionerima pomaže toliko da to ugrožava mlade?

Fotografija: Srđan Jakšić, “Belgrade Road”

Penzije i socijalna davanja za starije sigurni su do 2020. godine, ali bi mogli biti srezani nakon narednih izbora, kaže engleski sekretar za rad i penzije Demijan Grin. On kaže da je završeno sa merama štednje i da više neće biti dodatnih rezanja izuzev onih koja su već planirana.

To je nastavak prakse njegovog prethodnika da se ne napada budžet za socijalnu zaštitu uprkos rupi od četiri milijarde funti koja je nastala odlukom da se odustane od smanjenja invalidskih davanja.

“Period štednje znači da teške odluke moraju biti preduzete u svim sferama, ne samo u sistemu socijalne zaštite”, kaže g. Grin.

Politički manifest torijevaca obećava zaštitu penzionera, te nikakvih promena neće biti do 2020. godine. Vlada Dejvida Kamerona obećala je tzv. “trostruku bravu” na državnim penzijama, čime se osigurava da će svake godine one rasti po stopi koja je u tom trenutku veća: stopa rasta prosečne zarade ili 2,5 odsto.

Bivši premijer je odbio da najstarijim osobama, čak i najbogatijim penzionerima, oduzme beneficije kao što su zimski dodatak za gorivo ili besplatan javni prevoz.

Međutim, upozorava se da bi britanska vlada mogla da, dugoročno gledano, skine trostruku bravu sa državnih penzija. Nagoveštaj promene nakon 2020. godine stiže kroz komentare o jazu između pomoći mladim ljudima i penzionerima.

Jan Dankan Smit, nekadašnji sekretar za rad i penzije, napustio je kabinet marta 2016. godine kriveći britansku vladu što odbija da smanji davanja za penzionere i na taj način primorava mlade ljude da sami nose teret mera štednje.

Gospodin Grin s tim u vezi kaže: “Možemo razgovarati o međugeneracijskoj pravednosti, ali mislim da bi trebalo da napustimo ovo gledište da smo previše velikodušni prema penzionerima. Jer, sve ove stvari su veoma dugoročne i ako ih dugoročno i posmatramo, siromaštvo penzionera je, tokom 1980-tih, bilo prisutno kod 40 odsto penzionera, a ono je sada spušteno na 14 odsto, što je ogromna korist socijalne revolucije.”

Izvori: Daily Mail, Express
Prevod i obrada: Penzin.rs


Za dalje razmatranje teme, podsećamo vas na članke:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija