Magazin Godine Svet

Britanija: Obroci za starije na udaru štednje

Britanski laburisti kritikovali su koalicionu vladu konzervativaca i liberalnih demokrata da su, od 2010. godine od kada su na vlasti, u ispitanim lokalnim samoupravama smanjili broj solidarnih obroka u Engleskoj za oko 220.000, odnosno 63 odsto.

Istovremeno, za četiri godini, cene ovih solidarnih obroka (meals on wheels – obroci na točkovima) porasle su prosečno za 237 funti godišnje za one koji dobijaju obroke svakog dana.

Na primer, u lokalnim samoupravama gde je rađena anketa po zakonu o dostupnosti informacija, u sezoni 2009-2010. godina bilo je 296.000 korisnika, dok je za sezonu 2014-2015. registrovano oko trećine od tog broja – 109.000 korisnika.

Smanjenje broja ovih obroka posledica je žestokog kresanja budžeta lokalnih samouprava. Trećina samouprava je čak potpuno ukinula ovaj program, prenosi Gardijan.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija