Početna Magazin Godine Ekonomija Engleska: Starima oduzimaju kuće da plate dom za stare

Engleska: Starima oduzimaju kuće da plate dom za stare

Svi koji imaju imovinu vredniju od 23.500 funti moraju sami da plaćaju negu -nekretnine idu na prodaju ili se predaju lokalnim samoupravama…

Lokalne samouprave u Velikoj Britaniji oduzimaju preko 100 kuća svake nedelje starim ljudima kako bi nadomestili troškove njihovog boravka u domovima za stare.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Njihove porodice primorane su da predaju nekretnine jer zakon propisuje da lokalne samouprave nisu dužne da pokrivaju troškove nege u domovima za stara lica.

Ovim se povećava pritisak na političare da pruže ljudima mogućnost da pokrivaju troškove nege, te oni najavljuju da će od 2016. godine biti određena gornja granica koliko građani treba da plate, ali, to će važiti samo za troškove iznad 72.000 funti.

Danas, svi koji imaju imovinu vredniju od 23.500 funti moraju sami da plaćaju negu, tako da nekretnine idu na prodaju ili se predaju lokalnim samoupravama.

Nedavno istraživanje sprovedeno u 72 opštine pokazalo je da su lokalne vlasti oduzele preko 3.000 nekretnina starijih osoba svake godine tokom prethodnih pet godina.

Godišnji rast zaplena iznosio je oko 10 odsto, sa 2.816 u sezoni 2009-2010, na 3.109 u 2013-2014 (do marta), piše Express.