Početna Magazin Godine Ekonomija Velika Britanija povećava državne penzije – Žene najveći dobitnici

Velika Britanija povećava državne penzije – Žene najveći dobitnici

Reforma penzionog sistema Britanije ima za cilj da pospeši štednju građana za penzionerske dane tako što će im pružiti dodatno uverenje da se isplati štedeti…

Velika Britanija uvodi izmene u obračunu državnih osnovnih i dodatnih starosnih penzija za koje zakonodavci tvrde da će doneti jasniji obračun za korisnike. Nakon perioda od „600 dana“, novi obračun trebalo bi da počne od 6. aprila 2016. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzije će biti veće u odnosu na sadašnja osnovna penziona primanja, koja u 2014-2015. godini iznose 148,35 funti (oko 185 evra) za penzionera samca.

Vlada je istakla da će žene biti među najvećim dobitnicima novog sistema obračuna, s obzirom da će im u penziju biti obračunato i vreme koje su provele podižući porodicu. Naime, one će sada biti posmatrane kao „odrasle osobe sa svojim nezavisnim pravima“ jer im je do sada penzija umanjivana na osnovu suprugovih primanja.

Rečeno je da će oko 600.000 žena dobijati oko osam funti više nedeljno – 400 funti (oko 500 evra) više na godišnjem nivou tokom prvih 10 godina u penziji.

Vlada je dodala i da će oko 80 odsto korisnika državnih penzija koji će u penziju otići do sredine 2030-ih, primati državnu penziju u celokupnom iznosu, ali da će i većina od preostalih 20 odsto korisnika imati koristi od novog obračuna.

Ove promene su deo reformi penzionog sistema koje za cilj imaju da pospeše štednju građana za penzionerske dane tako što će im pružiti dodatno uverenje da se isplati štedeti.

– Nove državne penzije biće daleko pravedniji sistem osmišljen da pomogne onim društvenim grupama koje su do sada bile u podređenom položaju, kao što su žene i osobe sa najmanjim primanjima, kako bi se stvorio snažan finansijski temelj za njihovu penziju. Nadamo se i da će i žene same sada štedeti više za svoje stare dane – pojašnjeno je iz vlade, piše Telegraf.