Magazin Godine Zdravlje

Bolje jabuka nego statini

Britanski naučnici su istraživali da li je bolje koristiti statine, lekove protiv holesterola, ili jesti jabuke, kao i kakav učinak vlakana iz voće i povrća imaju na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zaključak: jabuke su zakon!

Istraživači sa Oksfordskog univerziteta želeli su da provere da li je za osobe koje pate od povišenog holesterola bolje da svaki dan uzimaju statine (lekove protiv povišenog holesterola) ili da jedu jabuke.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, ukoliko bi osobe starije od 50 godina konzumirale jednu jabuku dnevno, u Velikoj Britaniji godišnje bi bilo 8.500 manje smrtnih slučajeva, dok bi se smrtnost smanjila za 9.400 ako bi se koristili statini.

Ovo je relativno mala razlika, naročito kada se uzmu u obzir negativne posledice statina: više od 1.000 slučajeva miopatije* i više od 12.000 slučajeva dijabetesa. Statini su, naime, poslednjih godina predmet brojnih rasprava, pre svega zbog propratnih efekata kojima se negativni efekti izjednačavaju ili čak premašuju pozitivne.

Drugo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da svakodnevni unos 7 g vlakana doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti za 9%.
Objašnjavaju da vlakna, formirajući gel, ograničavaju apsorpciju šećera i masti u crevima. Pored toga, kada im se doda skrob, vlakna fermentiraju i proizvode masne kiseline kratkih lanaca koje bi mogle da utiču na smanjnje holesterola.

Polifenoli takođe imaju ulogu u ograničavanju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Oni pre svega utiču na regulisanje nivoa dobrog i lošeg holesterola.

Dakle, jabuke bogate vlaknima i polifenolima odlično su sredstvo u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Jabuka je bogata vlaknima (3 do 3,7 g/100g) kako rastvorljivih (pektin, protopektin, pektinska kiselina), tako i nerastvorljivih (celuloza i hemiceluloza) i jedna je od vrsta voća najbogatijih antioksidantima: 159 do 293mg/kg.

Polifenoli (katehini, antocijani, flavonoidi, kvercetin…) koji se nalaze u kori i samoj jabuci igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. (V. i Moćne kombinacije hrane 3)

Na ovaj način, Britanci su dokazali tačnost svoje izreke “An apple a day, keeps the doctor away” (Jabuka dnevno, drži doktora daleko od vas).

*Miopatija – bol u mišićima


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija