Bisfenol A na fiskalnim računima

Alternativa za bezbednije hemikalije ALHem sprovela je istraživanje koje je pokazalo da skoro svi fiskalni računi u Srbiji sadrže bisfenol A. Bisfenol A može štetno uticati na plodnost, ometati rad endokrinog sistema. Takođe, može izazvati alergijske reakcije na koži i iritaciju respiratornih organa, kao i dovesti do teškog oštećenja oka.

U Evropskoj uniji će od 2020. godine, kao i u Srbiji – od jula te godine, biti ograničena upotreba bisfenola A, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bisfenol A se, nalazi i u termalnim rolnama (parking kartice, brojevi u redu za čekanje, potvrde o plaćanjima putarine i sl), bankarskim slipovima sa i sl. Ovo je pokazalo je istraživanje Alternative za bezbednije hemikalije ALHem i Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Mi smo u tim uzorcima detektovali visoke koncentracije bisfenola A koji su se kretali od 0,6 do 0,9 odsto, što je čak 40 puta više od propisanih koncentracija bisfenola A u termalnom papiru“, kažu u Alhemu.

Bisfenol A je najkomercijalnija hemikalija u svetu, čija godišnja proizvodnja iznosi pet miliona tona. Koristi se za proizvodnju tvrde plastike, koja je nezamenljiva u proizvodnji kućnih aparata, naočara, sportskih rekvizita i mnogih drugih proizvoda. Ta supstanca u fiskalnom računu ima ulogu razvijača boje, kako bi sadržaj računa bio vidljiv.

Štetno delovanje bisfenola A

Bisfenol A se od januara 2019. godine nalazi na Listi kandidata supstanci koje izazivaju zabrinutost u Evropskoj uniji, s obzirom da je dokazano da može štetno da utiče na plodnost i da ometa rad endokrinog sistema.

Ova hemikalija može da utiče na metaboličke procese u organizmu koji su hormonski povezani, kao što su dijabetes i gojaznost.

Stručnjaci tvrde da se ova hemikalija sa papira unosi direktno preko kože. Prema naučnim istraživanjima, deo hemikalije se može skinuti sa kože ako se u kratkom roku od držanja računa operu ruke sapunom.

Podsećamo na tekstove:

Bisfenol A je zvanično klasifikovan na nivou Evropske unije kao toksičan po reprodukciju. Tvrde da utiče na plodnost, na smanjenje plodnosti i na razvoj ploda.

Šta možemo učiniti dok se njegova upotreba ne ograniči

Postoji termalni papir koji sadrži minimalne količine ove hemikalije, te se maloprodajama i veleprodajama preporučuje njegova upotreba.

Koliko će bisfenol A biti štetan, zavisi od količine koja se unese u organizam i od toga da li je kontakt direktan. Savetuje se da se fiskalni računi ne stavljaju u kesu sa sirovim namirnicama, da se ruke peru što pre nakon kontakta sa fiskalnim računom i da se računi za proizvode koji podležu garanciji kopiraju.

Izvori: ALHem, RTV