Najstarija Evropljanka prebrodila kovid

Najstarija Evropljanka, koja će za par dana napuniti 117 godina, prebrodila je kovid-19. Rođendan će proslaviti u malom, odabranom društvu zbog mera predostrožnosti.

Časna sestra Andre, trenutno najstarija stanovnica Evrope, prebolela je kovid-19.

Od 88 stanara doma za stare u francuskom gradu Tulonu, 81 se zarazio koronavirusom. Među njima je bila i časna sestra Andre koja nije pokazivala nikakve simptome. Međutim, na testu 16. januara pokazalo se da je pozitivna na koronavirus.

Sestra Andre je odmah izolovana. Zaposleni u domu kažu da se nije žalila ni na šta. Zanimalo je samo kako će se odvijati njena svakodnevica. Nije se plašila same bolesti. Bila je zabrinuta za zdravstveno stanje drugih stanara doma. U ovom domu, od kovida-19 je umrlo deset korisnika.

Kada su je novinari pitali da li se uplašila, odgovorila je:

„Ne, nisam se plašila jer se ne plašim smrti. Srećna sam što sam s vama, ali bih želela da budem negde drugde. Želela bih da se pridružim mom bratu, babi i dedi.“

Sestra Andre je po rođenju, 11. februara 1904. godine, dobila ime Lusil. Rođena je u protestantskoj porodici Randon. U 27. godini se preobratila u rimokatoličku veru.

Radila je kao učiteljica i guvernanta, da bi se u 41. godini zamonašila pristupajući jednom humanitarnom katoličkom redu. Uzela je ime Andre u znak sećanja na svog starijeg brata.

Život je, od tada, posvetila brizi o siromašnima, siročićima i starima. Radila je u bolnici u Višiju, zatim je bila u domu za stare u Gornjoj Savoji. Od svoje 105. godine, živi u domu za stare u Tulonu. Sestra Andre je slepa, nagluva i ne može da se kreće bez kolica.

Sestra Andre se sada dobro oseća, a nadležni smatraju da je izlečena. Rođendan će obeležiti uz malu grupu prijatelja iz doma za stare. Kažu da je puna duha i da se raduje proslavi. Neće biti mnogo zvanica zbog mera zaštite protiv koronavirusa.

Superstogodišnjaci

Sestra Andre je trenutno najstarija Evropljanka i druga najstarija osoba na svetu. Japanka Kane Tanaka, rođena 2. januara 1903, zvanično je najstarija osoba na svetu. Vidi i: Rekordni broj japanskih stogodišnjaka

Dvadeset najstarijih živih osoba na svetu su žene.

Fotografija: La Luce di Maria