Banana sa tamnim mrljama – isuviše korisna da bi bila bačena

Pre nego što bacite potamnelu bananu, dobro razmislite. Banana sa tamnim mrljama je, iako ne lepa za oči, veoma korisna za zdravlje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Banane sadrže idealan spoj ugljenih hidrata i minerala (poput kalijuma i magnezijuma). Usprkos tome, čim se na njima pojave prve tamne mrlje, često završe u smeću.

To je, prema jednom japanskom istraživanju, velika greška koju ljudi često prave. Mrlje ne znače da su banane loše – naprotiv. Zrele banane proizvode materije koje čak mogu sprečiti nastanak kancerogenih oboljenja. Prezrele bananne je dobro jesti jer one veoma pozitivno utiču na organizama. Pored zaštite od kancerogenih oboljenja postoji i niz drugih razloga zašto je dobro jesti banane sa tamnim mrljama.

Sprečavaju pojavu gorušice

Zrele banane deluju poput laganog antacida. Neutrališu kiseline i opuštaju organe za varenje. Jedna banana nakon bogatog jela može sprečiti tegobe u području usta i grla kao što su gorušica i nadimanje.

Poboljšavaju rad creva

Banane mogu pomoći i kod zatvora jer sadrže materije koje pokreću creva.

Poboljšavaju raspoloženje

Banane sa mrljama sadrže manje količine aminokiseline pod nazivom triptofan. Naime, triptofan poboljšava raspoloženje i omogućava lako uranjanje u san. Pored toga, banane sadrže vitamin B i antistresne minerale magnezijum i kalijum. Ovi minerali su zaslužni za dobro funkcionisanje nervnog sistema.

Snižavaju krvni pritisak

Pacijenti sa visokim krvnim pritiskom treba što je manje moguće da unose natrijum. Naime, namirnice bogate ovim mineralom povećavaju vrednosti krvnog pritiska. Umesto toga treba jesti namirnice bogate kalijumom – poput prezrelih banana – kako bi se normalizovao pritisak.

Daju energiju

Banane veoma brzo stvaraju osećaj sitosti. Sadrže biljni skrob – koji nam brzo daje energiju. Zato sportisti često jedu banane za brzi oporavak organizma. Telesna izdržljivost se pojačava dejstvom glikemijskih ugljenihidrata, mineralima i vitaminima iz banane. Kalijum dodatno štiti od grčeva u mišićima. Magnezijum iz banane deluje na funkciju mozga, olakšava učenje i poboljšava koncentraciju.

Povećavaju nivo gvožđa

Gvožđe je jedan od sastavnih delova naših crvenih krvnih zrnaca koji su zaslužni za tok hranjivih materija i kiseonika u telu. Banane sa tamnim mrljama bogate su gvožđem i jako su dobre protiv anemije.

Uprkos svim brojnim koristima, nažalost, prezrelala banana nije preporučljiva za sve. Dijabetičari je nikako ne bi smeli konzumirati zbog visokog sadržaja voćnog šećera.

Izvor: Ekapija
Fotografija: Silentpilot za Pixabay