Najčešća diskriminacija po pitanju zdravlja i starosti

Starosna diskriminacija, kao i diskriminacija po pitanju zdravlja bile su najčešće prijavljivane prošle godine, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglašava da u našem društvu nedostaje tolerancije i empatije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zdravstveno stanje i starosno doba prošle godine bili su prva dva osnova diskriminacije koje su građani prijavljivali. Nije neobično da su u godini kovid-krize najizraženiji problem starosna i diskriminacija po pitanju zdravlja.

Naše društvo je sve manje tolerantno prema različitostima, a sve je veća tolerancija na bezobrazluk, primitivizam i vulgarnosti. Ovo je poverenica Janković izjavila na Godišnjoj konferenciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja se organizuje povodom Međunarodnog dana tolerancije – 16. novembra. Godišnja konferencija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije organizuje se u saradnji sa Misijom OEBS-a.

Brankica Janković je pozvala sve da preispitaju kako se izražavaju, kao i da učine sve što mogu da bolje razumeju i prihvate različitosti.

„Jezik koji se koristi u našem javnom diskursu je prepun uvreda, ponižavajućih i uvredljivih reči, pa i korišćenja nekih neprimerenih znakova, čak i nacističkih. Ljudi nisu toga svesni, a svi smo mi uzor i model ponašanja mladima“, rekla je.

Vreme je, naglašava, da menjamo ono što nije dobro u našem društvu, a to samo možemo zajedno.

Dodala je da se građani sve češće obraćaju Povereniku jer su izloženi nekoj vrsti diskriminacije. Učestaliji su pozivi starijih građana, žena, Romkinja…

Navela je i da su žene za vreme kovid krize podnele veći teret neusklađenosti privatnog i poslovnog života.

Sara Groen, zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji poručila je da tolerancija znači prihvatanje i da to treba da bude jedan od prioriteta mladih ljudi. Razvijanje veština, navela je, jedan je od pravaca da društvo postane tolerantnije.

Ombudsman: Nedostaje nam više tolerancije i empatije

Tolerantno društvo je jedno od osnovnih načela svake demokratije, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom Međunarodnog dana tolerancije. Izgradnja takvog društva je dugotrajna i zahteva iskreno zalaganje svih nas.

„Razumevanje i prihvatanje drugih i drugačijih posebno je izraženo i značajno u pluralističkom društvu kao što je Srbija. Tolerancija je međusobno razumevanje i poštovanje, ali i moralna obaveza da podignemo glas u odbranu onih čija su univerzalna ljudska prava i sloboda povređena ili ugrožena“, dodao je Pašalić.

Skrenuo je pažnju na to da se ksenofobija, homofobija, rasizam i govor mržnje, nažalost, još uvek tolerišu u našem društvu.

Prema njegovim rečima, građani se, osim diskriminacije iz radnog odnosa, najviše žale na diskriminaciju po osnovu pola, invaliditeta, seksualne orjentacije. Još uvek dominira porodično i vršnjačko nasilje, kao i napadi na političke protivnike i na novinare. U Srbiji i dalje nedostaje više tolerancije i empatije prema drugima.

U praksi se pokazalo da postoji dobar zakonski okvir za zabranu diskriminacije, ali se ne sprovodi uvek dosledno, niti u potpunosti. Obaveza je države da odlučno sprovodi zakone. Država je ta koja je ima najveću odgovornost u borbi protiv diskriminacije, istakao je Pašalić.

Izvor: RTV
FotografijaŞahin Sezer Dinçer sa Unsplash