ASNS: Snažnija podrška zabrane rada nedeljom

Sve snažnija podrška trgovinskih lanaca i građana stiže Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) za inicijativu zabrane rada trgovina nedeljom.

„Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata sve je više uverena da će doći do zabrane rada nedeljom, jer nailazimo na podršku kako trgovinskih lanaca, tako i građana Srbije, koji se sve više solidarišu sa 200.000 zaposlenih u trgovini“, navedeno je u saopštenju ovog sindikata koje je izdato 17. januar 2020. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata pokrenula je inicijativu da se zabrani rad nedeljom. Osim toga, rad nedeljom ne se ne plaća posebno, jer ga poslodavci tretiraju kao svaki drugi radni dan.

Ranka Savić, predsednica sindikata, ranije je rekla za agenciju Tanjug da im je obećano da će do kraja januara 2020. godine biti predstavljena analiza Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija o tom pitanju.

Pored ove inicijative, namera ASNS bila je i da skrene pažnju na veoma niske plate radnika u trgovini. Ove plate se kreću oko 30.000 dinara i od 1. januara su faktički izjednačene sa minimalnom zaradom u Srbiji.

Značajan problem trgovačkog sektora jeste i manjak radne snage. Takođe, prekovremeni sati se često ne plaćaju.

Izvor: Tanjug
Fotografijarawpixel.com / Markus Spiske

Podsećamo:

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je još pre više od dve godine uputila zahtev nadležnim državnim organima da se zabrani ili ograniči rad u trgovinama nedeljom i državnim praznicima.
Više o tome, u vesti: Rad nedeljom i praznicima u Srbiji

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, uputila je krajem decembra 2019. Ministarstvu trgovine Srbije inicijativu za dopunu Zakona o trgovini. U inicijativi se traži da se zakonom propiše pravilo da trgovine ne rade nedeljom i u dane državnih i drugih praznika. Navedeno je da je Inicijativa došla na zahtev Samostalnog sindikata trgovine Srbije, uz podršku Saveza samostalnih sindikata Srbije.
Više o tome, u vesti: Janković: Inicijativa da trgovine ne rade nedeljom