Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Zdravlje

Ako su već ispred ekrana, bolje je da to bude monitor računara

Tinejdžeri koji više gledaju televiziju imaju lošije zdravlje u odnosu na one koji istu količinu vremena provode igrajući video igrice ili surfujući po internetu.

Prošle nedelje je tokom 63. godišnjeg zasedanja American College of Cardiology predstavljeno istraživanje zdravlja dece koja sede ispred ekrana, kako televizijskog tako i ekrana računara.

Potvrđeno je ono što se poslednjih tridesetak godina stalno ističe: deca koja svakodnevno sede ispred televizora verovatnije će imati visok krvni pritisak, veće indekse telesne mase i sporiji oporavak srčane frekvencije.

Ali ono što ovo istraživanje čini zanimljivim jeste otkriće da su oni tinejdžeri koji su više gledali televiziju generalno prošli mnogo lošije u odnosu na one koji su istu količinu vremena provodili igrajući video igrice ili surfujući po internetu.

Istraživači su ocenjivali nešto preko hiljadu srednjoškolaca iz južnoistočnog Mičigena, dela SAD koji važi za jednu od oblasti sa najlošijim zdravljem. Korišćeni su standardizovani upitnici sa pitanjima o vremenu provedenom ispred različitih vrsta ekrana, navike u ishrani – kako o generalnom izboru hrane i pića, tako i o grickanju između obroka… Učenicima je izmeren pritisak, holesterol, puls nakon vežbi (čime se ocenjuje opšta kondicija), visina i težina.

Učenici su zatim podeljeni u tri grupe: oni koji malo vremena provode ispred ekrana, oni koji provode dosta vremena ispred televizora i oni koji su dosta ispred računara. Sve grupe su ocenjene i prema navikama u grickanju i istraživači su zaključili da je grupa koja najviše gleda televiziju imala mnogo više loših navika – često grickanje masne i kalorične hrane.

Razlika između njih i onih što sede ispred kompjuterskog ekrana delimično se može objasniti televizijskim reklamama čije je emitovanje u današnje vreme precizno osmišljeno kako bi gledaoci imali vremena da se opskrbe brzom hranom. Istraživači takođe ukazuju na činjenicu da TV gledaoci imaju slobodne ruke kojima mogu da nezdravu hranu ubace u usta dok gledaju program.

Procenjuje se da deca u razvijenim zemljama provode oko sedam sati ispred ekrana, a od toga četiri i po ispred televizijskog.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija