4 vrste injekcija za rešavanje uzroka bola u zglobovima

Današnje injekcije za otklanjanje povreda i zapaljenja u zglobovima svode se na ubrzavanje prirodnih procesa organizma pacijenta primenom leka koji „proizvodi“ sam pacijent. Nova generacija injekcija protiv bolova u zglobovima već je u najavi, a do tada možemo pokušati sa ova četiri tipa tretmana…

Zglobovi ponekad zabole. Kao kod mašine, kada se istroši ulje površine trpe veći pritisak, sitnije čestice se zadržavaju, i rad mašine je ugrožen.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bol u zglobovima javlja se kada okolni nervni završeci postanu iritirani ovim procesom. Otok se dešava kao posledica toga što krvotok snabdeva zglobove novim ćelijama kako bi uklonio one koji izazivaju iritaciju i obezbedio izlečenje oštećenog tkiva.

Ovaj ciklus povreda i popravki dešava se svakog dana u svakom zglobu našeg tela.

Kako bi ublažili simptome povreda zglobova, lekari obično preporučuju led, steznike, položaj tela u kom su, na primer, noge podignute, masažu, fizioterapiju, ali i lekove protiv upala. Međutim, sve ovo ne rešava pravi uzrok iritacije, bola i otoka.

Zato se sve više lekara okreće terapiji injekcijama, koje stimulišu i ubrzavaju prirodan proces oporavka zglobova.

Da bismo shvatili kako ove injekcije rade, pomoći će nam da znamo kako telo reaguje na povredu.

Odgovor tela na povredu tkiva teče ovako:

 • kada je oštećeno, tkivo krvari zbog povreda krvnih sudova
 • ova krv izaziva otok tkiva
 • otok izaziva veće angažovanje krvnih sudova i ćelija
 • one ispuštaju enzime i pospešuju faktore rasta koji čiste i obnavljaju povređeno tkivo
 • za popravku je zadužena proizvodnja proteina, naročito kolagena
 • kolagen stvara ili ožiljak ili novo tkivo, zavisno od stimulacije i okruženja
 • vremenom kolagen stari
 • enzimi i faktori rasta rade zajedno na izlečenju.

Danas, lekari mogu da biraju injekcije koje će oponašati normalno izlečenje mimikrijom prirodnog procesa:

1. Injekcije trombocita (faktora rasta)

Jedna od komponenti krvotoka su i krvne pločice – trombociti. Reč je o pločicama nalik ćelijama koje su manje od crvenih i belih krvnih zrnaca. Ove pločice ispuštaju faktore rasta na mestu povrede. Trombociti pomažu zaustavljanje krvarenja stvaranjem trombocitnog čepa i koagulacije krvi na mestu povrede krvnog suda.

Najznačajniji sastojak trombocita je upravo faktor rasta koji podstiče matične ćelije da napuste zidove krvnih sudova i pređu na mesto povrede.

Lekari danas mogu da uzmu manju količinu krvi pacijenta, da izoluju i koncentrišu trombocite ubacivanjem uzorka krvi u centrifugu, i da ih ubrizgaju direktno na povređeno mesto, gde se zatim nastavlja prirodno izlečenje, ali ubrzano.

2. Injekcije matičnih ćelija

Matične ćelije su osnovne ćelije koje još uvek nisu dobile svoj konačni ćelijski oblik. Embrionske matične ćelije mogu postati bilo koja ćelija u organizmu, ali odrasle matične ćelije mogu da postanu samo ćelije određene grupe ćelija. Matične ćelije takođe angažuju faktore rasta u procesu izlečenja.

Matične ćelije alaze se u zidovima krvnih sudova. Što je neki deo tela prokrvljeniji, to više matičnih ćelija u njemu ima, tako da ih masno tkivo i koštana srž sadrže najviše.

Ove ćelije se uzimaju posebnim iglama, zatim koncentrišu u centrifugi i spremne su za ubrizgavanje. One prirodno idu ka mestu povrede i ubrzavaju proces izlečenja.

3. Injekcije protiv zapaljenja

Sastojci u koktelu kojim krv obnavlja organizam, i koji najviše utiču na zapaljenja, mogu biti izolovani jedinstvenom inkubatornom metodom koja dozvoljava da potencijalno veće koncentracije faktora IL1RA stignu na mesto povrede.

4. Injekcije lubrikanata

Prirodni lubrikant za zglobove našeg organizma zove se hijaluronska kiselina. Ovo ulje koristimo za ublažavanje simptoma artritisa kontinuiranom serijom injekcija. Nažalost, sadržaj injekcije ostaje u zglobu tek nekoliko sati. Ipak, ako tretman uspe, efekat može potrajati i mesecima.

Iskustvo sa svim ovim injekcijama svodi se na pravilo 30/30/30:

 • 30 odsto svih pacijenata odlično reaguje na injekcije
 • 30 odsto pacijenata reaguje u umerenoj meri
 • 30 odsto pacijenata nema nikakve koristi od injekcija.

Još uvek ne postoji način da predvidimo ko će imati pozitivnu reakciju a ko neće imati nikakvu. Nisu poznate negativne strane injekcija s obzirom da je reč o prirodnim preparatima, koje je najčešće „proizveo“ sam pacijent.

Ipak, može biti skupo. Čini se jasno da matične ćelije imaju ogroman potencijal ali nam „beže“. Faktori rasta rade jedino zajedno sa drugim faktorima.

Oporavak tkiva i konačno izlečenje javljaju se u određenim vremenskim ciklusima, što znači da određene kombinacije faktora i ćelija moraju biti primenjeni u određeno vreme, kao što u građevini vodoinstalater ne može da radi pre nego što se završi gradnja.

Tako i ovi tretmani moraju imati svoj redosled, i njima se mora upravljati tako da bude jasno šta je zadatak tretmana u određenom trenutku.

U budućnosti možda dođe do nekih promena. Trenutno postoji napredak u izolaciji određenih matičnih ćelija i proteina što izgleda da ima pozitivne efekte na to da možemo da napravimo „glavne izvođače“ umesto niza „podizvođača“ koji zahtevaju više nadzora tokom rada.

Ukratko, ove nove tehnike izdvajanja određenih faktora, svode se najčešće na korišćenje nanočestica sa „magnetnim“ svojstvima da privuku samo određene faktore, a zatim da budu injektirane po prilagođenom obrascu kako bi se stvorila ćelija određenog tipa potrebna za izlečenje:

– Do tada, preporuka je da koristite proverena rešenja navedene četiri vrste injekcija, ako ste jedan od onih pacijenata kojima pomažu – piše Kevin Stone za Hafington Post.