Početna Magazin Godine Mladi otišli u gradove, stari čuvaju sela duhova

Mladi otišli u gradove, stari čuvaju sela duhova

Mladi otišli u gradove, stari čuvaju sela duhova

Brda Utarkanda podno Himalaja, na krajnjem severu Indije, nazivaju se još i „Zemljom bogova“ zbog velikog broja svetih mesta za hodočasnike i hindu hramova. I samo su jedno od mesta u svetu gde se demografija ubrzano menja. Mogu li ova brda da privuku industriju ili turiste i tako zadrže neke od stanovnika?

Urarkand je postao samostalna, 27. država Republike Indije, 2000. godine nakon odvajanja od države Utar Pradeš.

U jednom od sela, Bandul, koje je nekada brojalo 65 porodica, ostale su samo dve žene, obe u šezdesetim godinama, koje se svakodnevno susreću sa opasnošću od napada planinskih leoparda iz okolnog žbunja.

Istraživanje uprave za ekonomiju i statistiku za 2011-2012. godinu utvrdilo je da je u ovom regionu nestalo 1.100 sela koja su ostala bez i poslednjeg stanovnika.

U pokušaju da se ovo spreči Utarkand je stekao samoupravu 2000. godine, ali nijedna vlast nije uspela da se izbori protiv trenda iseljavanja.

Ideje za zadržavanje stanovništva kreću se od turizma, preko industrije u brdima, pa sve do hortikulture koja bi bila obimno podržana od države.

Vlada Utarkanda najavila je plan da neka planinska sela pretvori u destinacije za specifične vrste turizma, za domaće i strane goste.

Ipak, malo ko veruje u uspeh ovih planova i obećanja i stanovništvo nastavlja da se iseljava ka jugu, u ravnice… Tamo gde su gradovi, poslovi i – drugi ljudi, piše Hindustan Tajms.

Zvuči poznato, zar ne?