Početna Magazin Godine Bol u leđima: Odmah tražiti uzrok ili sačekati?

Bol u leđima: Odmah tražiti uzrok ili sačekati?

Bol u leđima: Odmah tražiti uzrok ili sačekati?

Starije osobe koje osete “novi” bol u leđima, ne treba odmah slati na rendgen ili druge vrste snimanja, kaže novo istraživanje: “Neće im zato biti bolje, ali će biti napornije i koštaće ih više”.

– Otkrili smo da posledice raznih “preventivnih” snimanja ne popravljaju niti otežavaju stanje pacijenata – kaže dr Džefri Džarvik, autor studije sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Preporuke iz prakse predlažu da se mlađim ljudima kojima se pojavi bol u leđima odlože snimanja na rendgenu, magnetnoj rezonanci ili CT-u, ali neke preporuke kažu da kod starijih osoba treba obaviti ova ispitivanja jer ponekada iza bola u leđima može da se krije ozbiljniji problem.

Ipak, rezultati novog istraživanja kažu da nijedna starosna grupa ne treba rutinski da se šalje na ovakva snimanja (Association of Early Imaging for Back Pain With Clinical Outcomes in Older Adults, JAMA).

Studija je ispitivala podatke o 5.239 pacijenata starijih od 64 godine koji su se svom lekaru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti požalili na bol u leđima, i koji su došli ponovo na pregled u intervalu od narednih godinu dana.

Ukupno 1.523 pacijenta odmah je poslato na snimanje leđa rendgenom, magnetnom rezonancom ili CT-skenerom.

Preporučujemo na Penzinu – Fizioterapija ublažava ili otklanja bol:

Nakon godinu dana nije bilo razlike u posledicama pojave novog bola u leđima između onih koji su odmah išli na snimanja i onih koji nisu.

Jedina razlika je bila u tome što su oni koji su imali snimanja završili sa računima za zdravstvenu zaštitu koji su prosečno 1.300 dolara veći od grupe koja nije odmah išla na snimanje (uključeni su i posredni troškovi).

U zdravstvu SAD, razna snimanja koštaju ukupno 35 milijardi dolara godišnje – samo za bol u leđima!

– Starije osobe koje osete odjednom bol u leđima ne treba da žure sa snimanjem, osim ako lekar ne posumnja na ozbiljnija klinička stanja, kao što su frakture ili rak, a to je manje od pet odsto pacijenata – kaže i prof. Manuela Fereira sa sidnejskog univerziteta.

– U većini slučajeva bol u leđima nastaje od stresa, ili istezanja mišića i zglobova. I starije osobe ne treba lečiti na drugačiji način od mlađih odraslih osoba – kaže dr Džarvik i dodaje:

– U najvećem broju slučajeva uzrok bola u leđima nikad se i ne utvrdi. To nije bezuslovno loše, jer većini ljudi ionako bude brzo bolje. Verovatno nije ni potrebno tražiti tačan uzrok, a razna ispitivanja na koja šaljemo pacijente najčešće ga svejedno neće otkriti.

Džarvik preporučuje analgetike za ublažavanje bola u prvom trenutku, i fizioterapiju koja može pomoći da se bol otkloni, prenosi Fox.

%d bloggers like this: