24 žene ubijene u porodičnom nasilju 2020.

Zorana Mihajlović je navela da su 24 žene ubijene u porodičnom i partnerskom nasilju do sada u 2020. godini. Kako kaže, uprkos sve efikasnijoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u brojnim slučajevima nasilje prethodno nije prijavljivano.

„U samo dva dana, dva muža ubila su dve žene, a treći je svoju toliko tukao da joj je polomio lobanju. Kada čujete ovakvu vest, verujem da se i sami zapitate ko su ti ljudi koji misle da imaju pravo da drugom ljudskom biću, i to samo zato što je žena, oduzmu život?“, upitala je ministarka Mihajlović. Zorana Mihajlović je inače i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Zorana Mihajlović je rekla da je sigurna da će nadležne institucije obaviti svoj posao i da će nasilnici biti kažnjeni. To međutim, dodala je, ne menja činjenicu da svi mi moramo da se borimo više protiv nasilja u društvu.

Naglasila je da su ove godine ubijene 24 žene u porodičnom i partnerskom nasilju. U brojnim slučajevima nasilje prethodno nije prijavljivano uprkos, kako kaže, sve efikasnijoj primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

„U 2019. godini ubijeno je 28 žena, od toga u 15 slučajeva nije bilo prethodne prijave nasilja. A u 47 odsto slučajeva, žena se nije obratila za pomoć i podršku nijednoj instituciji. I zato je moja poruka ženama da prijave nasilnike, nisu u tom paklu same. Ali i svi mi, komšije, rođaci, prijatelji, imamo odgovornost da prijavimo nasilje kada znamo da postoji. Pozivam i medije da zajedno radimo više na prevenciji nasilja i edukaciji šta je sve nasilje i koliki je to problem za društvo u celini“, rekla je ministarka Mihajlović.

Izvor: RTS
FotografijaIsabella Quintana za Pixabay

Podsećamo: