Magazin Godine Zdravlje

21. vek – era falsifikata i smanjenja kvaliteta hrane

Velika pretnja potrošačima u 21. veku neće biti ispravnost, već kvalitet hrane. Samo od 2011. godine, za svega dve godine, falsifikovanje namirnica povećano je za 60 odsto na svetskom nivou. 


Falsifikovanje namirnica odvija se na dva glavna načina: falsifikat brendova najvećih proizvođača, i falsifikovanje samih deklaracija na proizvodima koji govore o sastavu prehrambenih proizvoda.

Američko neprofitno udruženje potrošača Farmakopil Konvenšn skreće pažnju da se neprekidno snižava kvalitet namirnica koje konzumiramo tako što se kvalitetnije sirovine zamenjuju jeftinijim i manje kvalitetnim sastojcima.

Tako je nedavno u jednom istraživanju utvrđeno da se preko trećine ribe i proizvoda od ribe u Velikoj Britaniji i SAD zapravo prodaje pod lažnim imenom kako bi bila postignuta veća cena.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija