Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija konačno u trendu: uvodimo mere štednje?

Srbija konačno u trendu: uvodimo mere štednje?

Od svih svetskih trendova koji nas zaobilaze naša vlada je izabrala jedan po našoj meri. Ne, to nisu povoljnije kamate, podsticaji privredi i zapošljavanje. Iznenađujuće, opredelili smo se za – mere štednje.

 
Država do kraja 2013. godine želi da smanji minus za celih 35 milijardi dinara (oko 31 milion evra), a ideja današnjeg sastanka vlade svodi se na dve grupe mera: „skoro izvesne“ i „moguće“.
U prve, „skoro izvesne“, spadaju prodaja “Telekoma” i “Resavice”, izdavanje u zakup Aerodroma, gašenje 75 firmi u restrukturiranju, zaštita redovnih platiša, veća finansijska disciplina, „ozbiljnija“ borba protiv sive ekonomije, izmene Zakona o radu i izmene penzijskog sistema. 
U druge, „moguće“, spadaju zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, smanjenje zarada u javnom sektoru i otpuštanja iz državne službe (ovo poslednje se pominje u svakoj kampanji pa se ovde izgleda našlo više kao „uzrečica“ nego kao stvarna namera).
Detalji za svaku od nabrojanih mera još uvek nisu precizirani, ako uopšte ima smisla o njima raspravljati sada, kada su već uveliko počele pripreme za godišnje odmore koji, u državnoj administraciji, traju od aprila do oktobra.
Za žurbu nema razloga i zato što se za Telekom „očekuje“ dve milijarde evra. Dakle, ostaće nam oko milijardu i 970 miliona evra „viška“ kada „uštedimo“ pomenutih 30 miliona. Kakve tačno veze sa uštedom ima prodaja jednog od ključnih državnih preduzeća i njegove infrastrukture – nije objašnjeno.