Početna Magazin Godine Ekonomija Srbija konačno u trendu: uvodimo mere štednje?

Srbija konačno u trendu: uvodimo mere štednje?

Od svih svetskih trendova koji nas zaobilaze naša vlada je izabrala jedan po našoj meri. Ne, to nisu povoljnije kamate, podsticaji privredi i zapošljavanje. Iznenađujuće, opredelili smo se za – mere štednje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
 
Država do kraja 2013. godine želi da smanji minus za celih 35 milijardi dinara (oko 31 milion evra), a ideja današnjeg sastanka vlade svodi se na dve grupe mera: „skoro izvesne“ i „moguće“.
U prve, „skoro izvesne“, spadaju prodaja “Telekoma” i “Resavice”, izdavanje u zakup Aerodroma, gašenje 75 firmi u restrukturiranju, zaštita redovnih platiša, veća finansijska disciplina, „ozbiljnija“ borba protiv sive ekonomije, izmene Zakona o radu i izmene penzijskog sistema. 
U druge, „moguće“, spadaju zamrzavanja plata u javnom sektoru i penzija, smanjenje zarada u javnom sektoru i otpuštanja iz državne službe (ovo poslednje se pominje u svakoj kampanji pa se ovde izgleda našlo više kao „uzrečica“ nego kao stvarna namera).
Detalji za svaku od nabrojanih mera još uvek nisu precizirani, ako uopšte ima smisla o njima raspravljati sada, kada su već uveliko počele pripreme za godišnje odmore koji, u državnoj administraciji, traju od aprila do oktobra.
Za žurbu nema razloga i zato što se za Telekom „očekuje“ dve milijarde evra. Dakle, ostaće nam oko milijardu i 970 miliona evra „viška“ kada „uštedimo“ pomenutih 30 miliona. Kakve tačno veze sa uštedom ima prodaja jednog od ključnih državnih preduzeća i njegove infrastrukture – nije objašnjeno.