Početna Magazin Godine 2025: Nove kosti tehnologijom 3D štampe

2025: Nove kosti tehnologijom 3D štampe

2025: Nove kosti tehnologijom 3D štampe

Kao što je i Penzin često pisao, tehnologija 3D štampe već može da pravi medicinska pomagala, proteze, pa i hranu, ali i obuću, oružje, itd. Istraživači trenutno razvijaju 3D štampač, koji će štampati kosti uključujući i krvne sudove.

Istraživači sa Univerziteta u Frajburgu 3D štampačem žele da štampaju kosti sa krvnim sudovima, jer su tako veće šanse da se odštampani deo tela brzo poveže sa okolnim, prirodnim tkivom.

– Ovaj metod bi trebalo da pruži odlučujuću vremensku prednost. Implantat bi se relativno brzo snabdeo krvlju i mogao da zaživi – rekao je Gunter Finkenceler, šef istraživačkog odeljenja i inženjerstva tkiva klinike za plastičnu hirurgiju i hirurgiju šake u Univerzitetskoj bolnici u Frajburgu.

Kod drugih metoda koje su dokumentovane u medicinskoj literaturi, krvni sudovi moraju da izrastu iz okolnog tkiva. To može da potraje do dve nedelje, ali do tada su mnoga veštačka tkiva odumrla. Finkenceler, Peter Koltai i njihove kolege nedavno su dobili 460.000 evra za naredne tri godine razvoja ove ideje.

Prvi korak će biti razvijanje odgovarajućeg štampača. Jedan od problema upotrebe 3D štampača u medicini je to što mašine većinom koriste plastiku. Ona je izuzetno funkcionalna i izdržljiva, ali ljudsko telo je ne podnosi baš najbolje.

– Želimo da razvijemo 3D štampač koji omogućava štampanje određenih tečnosti – tzv. hidrogelova – sa ljudskim ćelijama. Tako želimo da izgradimo trodimenzionalnu zamenu koštanog tkiva. Ćelije koje želimo da odštampamo su prvenstveno osteoblasti, odnosno ćelije koje izgrađuju kosti. Takođe nameravamo da odštampamo endotelne ćelije, odnosno ćelije koje oivičavaju krvne sudove – kaže Finkenceler.

Ukratko, istraživači rade na 3D štampaču, koji koristi hidrogelove tamo gde obični štampač koristi mastilo. A da telo pacijenta ne bi odbacilo implantat, idealno bi bilo da hidrogelovi imaju ćelije pacijenta.

Finkenceler kaže da se u budućnosti mogu koristiti matične ćelije. One su svuda u telu i mogu se dobiti iz masnog tkiva. U laboratoriji istraživači bi onda matične ćelije trasformisali u koštane, a zatim ih dodali u hidrogelove za štampu.

Naučnici u Frajburgu ne očekuju da tokom trogodišnjeg istraživačkog projekta dođu do tačke kada mogu štampati u potpunosti funkcionalnu kost. To je dugoročni cilj koji bi se mogao postići za sedam do deset godina, procenjuje Finkenceler.

Kada se plan ostvari, 3D štampanje bi moglo dati potpuno novo značenje pojmu individualizovane medicine. Rentgen i kompjuterska tomografija bi pružali tačne slike delova kosti koje treba zameniti. Koristeći matične ćelije pacijenta, 3D štampači bi mogli da odštampaju savršeni implantat.

– Ovo je oblast koja ima neverovatno visok potencijal, ne samo za koštano tkivo. To može biti koža ili na primer hrskavica. Kada uzmete u obzir koliko ljudi pati od osteoartritisa, to bi sigurno bila oblast za primenu 3D tehnike.

Jetra iz štampača

Džon Hant, direktor Istraživačkog inžinjerskog centra na fakultetu u Liverpulu kaže da će 3D štampači jednog dana moći da odštampaju kompletne organe.

– Mi bismo čak mogli početi da razmišljamo o štampanju pankreasa, jetre ili slično. Takva jetra verovatno ne bi bila ekvivalentno dobra kao organ koji bi dobio pacijent na listi za transplataciju – kaže Hant i dodaje:

– Morate malo šire da gledate. Mi ne moramo direktno štampati celu jetru, kakvu znamo. Mi možemo štampati nešto, što radi poput jetre, ali ne izgleda kao jetra. Pacijent ne mora godinama čekati na transplantaciju. Ako ste na listi čekanja za transplantaciju, ne znate kad će te dobiti novi organ. Kada je fokus stavljen na osnovne karakteristike jednog organa, to bi čak moglo da dovede do poboljšanja.

To bi moglo da važi i za štampane organe. Ali, više o tome ćemo moći da kažemo verovatno za sedam ili deset godina, piše DW.